Μπόλαρης: «Οι δηλώσεις Ζάεφ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο»

Για παραβίαση τόσο του διεθνούς δικαίου όσο και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στον Flash Radio 99.4, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης και υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

propoli

Ερωτηθείς σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της γείτονος, περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην βόρεια Ελλάδα, ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι «η γενική θέση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πολιτική σύγκλισης, τόσο προς τα μέλη-κράτη, όσο και προς αυτούς που επιθυμούν να γίνουν μέλη. Αυτή η σύγκλιση έχει κανόνες, όπως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα συμφωνίες,όπως η συμφωνία των Πρεσπών». Ο κ. Μπόλαρης ξεκαθάρισε πως «τα όσα δήλωσε ο Ζάεφ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών και παραβιάζουν τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Παράλληλα, τόνισε ότι υπήρξε παρέμβαση για τις συγκεκριμένες δηλώσεις τόσο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, από τον κύριο Νίμιτς, όσο και από επισημάνσεις της ελληνικής κυβέρνησης τόσο στο NATO, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι «το μήνυμα που στέλνει τόσο η χώρα μας όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι εμείς είμαστε εδώ και παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα. Εκεί που χρειάζεται να παρέμβουμε για την διαφύλαξη των εθνικών δικαιωμάτων είμαστε εδώ και παρεμβαίνουμε με αποφασιστικότητα και σταθερότητα».

Παράλληλα, επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται στο εσωτερικό της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια άλλη εποχή, που είναι κατά της διαίρεσης των Βαλκανίων και της έξαψης των εθνικισμών και των συγκρούσεων», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει κανείς στην Ευρώπη που να κάνει παραχωρήσεις στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Αδρανοποιημένος θεσμός η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»

Στο ζήτημα που αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Μπόλαρης, υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν «αδρανοποιημένο» θεσμό, ο οποίος καλείται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο μέλλον με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, αυτόν της στήριξης της επιχειρηματικότητας που θα φέρει ταυτόχρονα τόσο τη μείωση της ανεργίας, όσο και την ανάπτυξη, μέσω της διαχείρισης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του επιτέθηκε στις προηγούμενες διοικήσεις, εκφράζοντας την άποψη πως «αφού δεν ανταποκρίνεται η διοίκηση Ψωμιάδη και του διαδόχου του, είναι κρίσιμο να υπάρξει πρωτοβουλία η οποία θα αποτελεί μια πρόταση που θα μπορεί να ανταποκριθεί». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρξει «σύγκλιση» και «συνεργασία» των κομμάτων στις περιφερειακές εκλογές.

Loading