INTIME

“Άθλια και απαράδεκτη η Συμφωνία”

Τις απόψεις της γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και για σημαντικά άλλα πολιτικά ζητήματα, κατέθεσε σήμερα η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύα Καϊλή μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμός Flash 99,4 και στην εκπομπή του Θεόδωρου Παπαδόπουλου «Politik – Μιλάμε πολιτικά».

propoli

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συζήτηση που ξεκινά αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής για το συγκεκριμένο ζήτημα, η Εύα Καϊλή τόνισε πως «Την Πέμπτη ψηφίζεται αυτή η άθλια και απαράδεκτη συμφωνία η οποία μάλιστα μπορεί να ψηφιστεί με ψήφους ανθρώπων που τουλάχιστον ηθικά θα έπρεπε να παραδώσουν την έδρα τους καθώς δεν έχουν εκλεγεί. Και από πολλούς άλλους τους οποίους έχουμε περιλάβει άλλες φορές που έφυγαν από τους ΑΝΕΛ και ενώ πριν από λίγους μήνες μας έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία, τώρα θα την ψηφίσουν. Όλα αυτά είναι επικίνδυνα για την Δημοκρατία και δείχνουν ότι ασκούνται έντονες πολιτικές πιέσεις για να περάσει η Συμφωνία στην Ελλάδα. Με τέτοιο τρόπο δεν θα έπρεπε να κυρώνονται διεθνείς συμφωνίες για τη χώρα μας».

Σε ερώτηση για τη στάση που κράτησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο συγκεκριμένο ζήτημα, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ είπε ότι «ο κ. Θεοχαρόπουλος ήξερε ότι έρχεται και συνεργάζεται με μία πατριωτική και προοδευτική παράταξη. Τις θέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου επίσης τις γνώριζε από το 95. Όταν έγινε η συνεργασία  μας δεν υπήρχε θέμα για το Σκοπιανό και όταν άνοιξε η θέση του ήταν του στυλ «θα δούμε αν θα υπάρξουν βελτιώσεις στη Συμφωνία, αλλιώς δεν μπλέκω». Και ξαφνικά ενώ χειροτέρεψε η Συμφωνία άλλαξε στάση; Γιατί έμμεσα αναγνωρίζεται εθνότητα; Βασικά όχι έμμεσα, άμεσα. Άρα, έχει χειροτερέψει η Συμφωνία και υπονομεύει τόσο το μέλλον μας, όσο και τις σχέσεις με το γειτονικό κράτος με το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχαμε προβλήματα».

Σ’ ότι αφορά την επιμονή της κυβέρνησης να κυρώσει τώρα τη Συμφωνία, αλλά και το γιατί γίνεται αυτό, η Εύα Καϊλή υπογράμμισε ότι «είναι η πιο βολική – αυταρχική κυβέρνηση που πέρασε από την Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες. Μόνον αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει μια τόσο άθλια και εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων Συμφωνία. Εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία με την ύπαρξη πολιτικών ανταλλαγμάτων τα οποία θα δούμε στην πορεία. Η ιστορία θα τους μετρήσει και θα τους βρει πολύ – πολύ λίγους».

Πριν από λίγες ημέρες η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για αγορασμένες πλειοψηφίες. Σήμερα εξήγησε το τι ακριβώς εννοεί. «Εννοώ όλους αυτούς που τους προηγούμενους μήνες,  δεν θα ψήφιζαν τη Συμφωνία και ξαφνικά θα την ψηφίσουν. Και μάλιστα χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει την πλειοψηφία. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα για μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ξαφνικά όλοι αυτοί οι πατριώτες σκοπεύουν να υπερψηφίσουν, ενώ η Συμφωνία έχει χειροτερέψει»

Για την στάση του Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «η θέση όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας και όποιου έχει το δικαίωμα να ψηφίσει είναι καθαρή. Θυμίζω ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει το δικαίωμα να ψηφίσει. Επίσης εκείνο που γνωρίζω είναι ότι επί πρωθυπουργίας του δεν τέθηκε κανένα τέτοιο ζήτημα. Και σκεφτείτε ότι τότε θα μπορούσε να έχει προχωρήσει σε μια καλύτερη συμφωνία από τη σημερινή, γιατί τότε κανείς δεν θα αναγνώριζε ούτε γλώσσα, ούτε εθνότητα. Πιστεύω ότι αν ψήφιζε, δεν θα την ψήφιζε. Όπως και ο πατέρας του φυσικά».

Μιλώντας για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την ύπαρξη ακροδεξιών στοιχείων στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, η Εύα Καϊλή συμπλήρωσε με νόημα. «Εμείς που κατεβήκαμε στην πρώτη και πολύ ειρηνική διαδήλωση στην Θεσσαλονίκη ήμασταν ακροδεξιοί και φασίστες. Κατεβήκαμε στην Αθήνα το ίδιο. Την τρίτη φορά ήταν προετοιμασμένοι. Έριξαν δακρυγόνα σε παιδάκια, σε γιαγιάδες και σε παππούδες που κρατούσαν την ελληνική σημαία, λες και είχαμε πόλεμο. Αυτά ήταν προβοκάτσιες, αν και βεβαίως υπήρχαν ακραία στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να τα απομονώσουν. Γιατί ήταν μπροστά μας και τους βλέπαμε όλοι. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτή έχει τρομάξει από την οργή του κόσμου και δικαιολογημένα, καθώς πρόκειται για μια Συμφωνία που δεν έχει καμία ισχύ. Μιλάμε για μια ακροδεξιά, φασιστική συμπεριφορά απέναντι στους Έλληνες. Στις επόμενες εκλογές το μήνυμα που θα πάρουν είναι ηχηρότατο και δεν θα εξαγοραστεί από κανένα επίδομα, όπως αυτό που προσπαθούν να δώσουν στους αγρότες. Αυτά δεν τα έχω ξανασυναντήσει όσο είμαι στην πολιτική».

Επίσης, σχετικά με τις επικείμενες εκλογές τόνισε ότι: «Θα είμαι υποψήφια για την Ευρωβουλή. Και αυτό θα το αποφασίσει ο κόσμος. Θα είμαι υποψήφια σε ένα ψηφοδέλτιο πανελλαδικό και με σταυρό γιατί θεωρώ ότι η πρώτη μου θητεία πρέπει να κριθεί από τον κόσμο»

Τέλος για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ είπε: «Μετά τις εκλογές θα πάψει να είναι πολυκομματικό. Μέχρι τις εκλογές όμως θα υπάρξουν όργανα, ενιαία και τα στελέχη που ενσωματώθηκαν θα μείνουν κοντά μας. Επίσης πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι ήταν απλώς απογοητευμένοι. Θα δουν όμως ότι έχουμε συνέπεια και στα πολύ δύσκολα μείναμε εκεί και θα επιστρέψουν σε εμάς αποδοκιμάζοντας την παρούσα κυβέρνηση».

Loading