Μόσχα: Θα υπάρξουν συνέπειες για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα

Όπως είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών η Ρωσία στήριζε πάντα την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, χωρίς εξωτερικές πιέσεις, που θα αντανακλούσε την επιθυμία των δύο λαών, ωστόσο αυτό δεν συνέβη.

propoli

Η Μόσχα θα απαντήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα καθώς, όπως σχολίασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε παράλογες τις δηλώσεις ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κ. Ζαχάροβα επισήμανε επίσης πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι σε επικοινωνία με τους Ρώσους εταίρους του έτσι ώστε, όπως τόνισε, «να μην παρασύρεται σε βρώμικες προκλήσεις, στις οποίες δυστυχώς τον έσυρε η ελληνική πλευρά».

«Κατανοούμε απόλυτα ότι η πίεση, στην οποία εκτέθηκε η Ελλάδα, ήταν η μεγαλύτερη» είπε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Τόνισε ότι «δυστυχώς, βέβαια, μιλάμε για πολιτική. Τέτοια πράγματα δεν είναι χωρίς συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο».

Σε σχέση με τη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ, υπογράμμισε ότι η Ρωσία στήριζε πάντα την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος «που θα αντανακλούσε την επιθυμία των λαών και των δύο πλευρών, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και χωρίς την επιβολή τεχνητών προθεσμιών».

Όπως σχολίασε «αυτό δεν συνέβη. Η συμφωνία οδήγησε σε βαθιά διάσπαση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ. Προφανώς απέχει από την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Είναι μέσο που εξυπηρετεί αποκλειστικά την επίσπευση του σχεδίου για ένταξη της πΓΔΜ στο NATO».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, η κ. Ζαχάροβα ανέφερε ότι «είμαστε μπερδεμένοι από τη δήλωση ότι κάποιοι επιχειρηματίες που συμπαθούν τη Ρωσία υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του. Αυτό είναι ακόμα ένα κομμάτι αβάσιμων κατηγοριών κατά της Μόσχας. Όλα αυτά είναι προφανώς απαραίτητα για έναν στόχο – την πυροδότηση της αντι-ρωσικής υστερίας. Είναι φανερό ότι για ακόμα μία φορά δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς και τίποτα δεν θα παρουσιαστεί επίσης, αλλιώς θα είχαν ήδη εμφανιστεί».

Πηγή: Πρακτορείο Ειδήσεων Sputnik

Loading