Βαρβιτσιώτης: μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό. Την σημασία να αντιμετωπισθεί το ζήτημα του προσφυγικού ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί ευρωπαϊκ…. Βαρβιτσιώτης: μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό. Την σημασία να αντιμετωπισθεί το ζήτημα του προσφυγικού ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί ευρωπαϊκ…. ροη
Την σημασία να αντιμετωπισθεί το ζήτημα του προσφυγικού ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην ‘Ατυπη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών για τη Μετανάστευση, που έλαβε χώρα στο Παρίσι.
Σε άτυπη συνάντηση Υπουργών, για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο και τις μεταναστευτικές ροές που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Γαλλικής Κυβέρνησης στο Παρίσι. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην αντιμετώπιση της πρόκλησης του προσφυγικού. Είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. pic.twitter.com/NBhrrXLwMh
– Varvitsiotis Miltiadis (@MVarvitsiotis) July 22, 2019
Στη σύνοδο, η οποία συνεκλήθη με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης και αντικείμενο την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γεώργιος Κουμουτσάκος.
Να καταρτίσει νέες συμφωνίες για τους παράνομους μετανάστες η ΕΕ
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επισήμανε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί την ορθή υλοποίηση των υφιστάμενων συμφωνιών επανεισδοχής παράνομων μεταναστών και να καταρτίσει νέες με τις χώρες προέλευσης ή διέλευσης. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απαραίτητο τον συντονισμό όλων των επιμέρους πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της εξωτερικής, της εμπορικής και της πολιτικής έκδοσης θεωρήσεων εισόδου, καθώς και την αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας, ώστε να διευκολυνθούν οι επιστροφές.
Η Ελλάδα δέχεται αυξημένες πιέσεις από τα τουρκικά παράλια
Ειδικότερα, οκ. Βαρβιτσιώτης, δήλωσε τα εξής: «Σ’ αυτήν την άτυπη σύνοδο, συζητήθηκε το θέμα της διακίνησης μεταναστών στην Μεσόγειο. Παρότι σήμερα δε βρισκόμαστε σε κρίση, σίγουρα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μία άνοδος των ροών. Επισημάναμε το γεγονός ότι η Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, υφίσταται αυξημένες πιέσεις από τα τουρκικά παράλια και βέβαια ζητήσαμε τον ενιαίο ευρωπαϊκό συντονισμό με άξονα τις διμερείς συμφωνίες επιστροφών ανθρώπων, που δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται και βεβαίως με το συντονισμό όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών, την εξωτερική, την πολιτική για την visa , την πολιτική για την αναπτυξιακή βοήθεια. Στόχος μας είναι να πιεστούν οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι παράνομοι μετανάστες και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά και οι χώρες διέλευσης να συνεργαστούν με την Ευρώπη, ώστε να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών».
Πηγή φωτο: @MVarvitsiotis