Μετά το «όχι» του τομεάρχη Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Νίκου Παναγιωτόπουλου για την από κοινού απόφαση επιλογής προσώπων για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ κάνοντας λόγο για «αλαζονεία» και «προσβολή του ελληνικού λαού», ενώ άφησε να διαφανεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προθέσεών της.
Αναλυτικότερα, ο κ. Καλογήρου αφού σημείωσε ότι «είναι γνωστό ότι σήμερα το πρωί απέστειλα επιστολή στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τον ορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων» τόνισε πως «με την κίνηση αυτή δεν αμφισβητούνταν η εξουσία της κυβέρνησης να ορίσει η ίδια όπως προβλέπεται ρητά στο Σύνταγμα την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά γινόταν μια ύστατη προσπάθεια κατασίγασης των παθών και θεσμικής νηφαλιότητας γύρω από το σχετικό ζήτημα. Κι αυτό προκειμένου να πάψει να δίνεται η εικόνα ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «προίκα» της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας για την οποία διαγκωνίζονται μεταξύ τους τα κόμματα».
«Η ΝΔ παραγνωρίζει την ειδική συνταγματική πρόβλεψη για την επιλογή της ηγεσίας των δικαστηρίων»
«Αντί, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να συγκλίνει στην αναγκαία από τα πράγματα συνεννόηση, επέλεξε, δια του Τομεάρχη Δικαιοσύνης του κόμματός του κ. Παναγιωτόπουλου, να απαντήσει με τρόπο απαξιωτικό για τον ελληνικό λαό και τους θεσμούς της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας», επισήμανε και συμπλήρωσε πως «η ΝΔ φαίνεται να παραγνωρίζει την ειδική συνταγματική πρόβλεψη για την επιλογή της ηγεσίας των δικαστηρίων και επιλέγει να αντιμετωπίζει αυτήν σαν να υπάγεται σε διατάξεις που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους, θεωρώντας ότι εφαρμόζεται εν προκειμένω ο νόμος 2190/1994, που απαγορεύει τους διορισμούς σε προεκλογική περίοδο».
«Παρόλα αυτά», συνέχισε, «ήδη από το πρωί έχουμε επισημάνει το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ότι η διαδικασία προεπιλογής των δικαστών που μπορούν να οριστούν στην κορυφή των ανωτάτων δικαστηρίων από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μπορεί να παραλειφθεί όταν η τελευταία αδυνατεί να συνεδριάσει επειδή έχει διαλυθεί η Βουλή. Αν λοιπόν θα μπορούσε η ηγεσία της Δικαιοσύνης να οριστεί χωρίς άλλο ουδέν, ενώ η Βουλή θα είχε διαλυθεί, τότε δεν αμφισβητείται ότι αυτό μπορεί να γίνει τώρα από μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να κυβερνά έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκης λέγοντας:
«Ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτεται»
«Όμως, με την απάντησή του, ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτεται, αφού δεν διστάζει να προδικάσει μελλοντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στην περίπτωση που θα ερχόταν ενώπιον αυτού αίτηση ακύρωσης των Προεδρικών Διαταγμάτων περί ορισμού της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, προσβάλλοντας περαιτέρω την ελευθεροφροσύνη των δικαστικών λειτουργών της χώρας».
«Δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε. Διαψεύδονται έτσι οι ελπίδες του νομικού κόσμου και των δικαστικών ενώσεων, που φάνηκε να το επικροτούν, από την αλαζονεία της ΝΔ που συμπεριφέρεται λες και έχουν ήδη διενεργηθεί και έχουν ήδη κερδηθεί οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, προσβάλλοντας εντέλει τον ίδιο τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε.
«Δεν θα κάνουμε πίσω»
Νωρίτερα, με συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha o υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι τίθεται θέμα μονομέρειας κατά την άσκηση των καθηκόντων της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω, το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό Συμβούλιο».
«Δεν σχολιάζω διαρροές»
Σε ερώτημα για το αν υπάρχει θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν κάποια ρεπορτάζ, και ενδεχόμενο να αρνηθεί να βάλει την υπογραφή του στο σχετικό προεδρικό διάταγμα, ο κ. Καλογήρου απάντησε «Δεν σχολιάζω διαρροές ή ρεπορτάζ που αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πολύ περισσότερο που έχουν διαψευστεί από κύκλους της Προεδρίας».
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σκέπτεται να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου κα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία και να διευκολυνθεί η κυβέρνηση, ο κ. Καλογήρου απάντησε: «Ασφαλώς και όχι. Δεν θα ζητήσουμε τις παραιτήσεις του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά».