Μ. Λαζαρίδης: Η ΝΔ θα μειώσει φόρους και εισφορές

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσαλικίδη
Ως «συνεκτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο» περιγράφει ο Μακάριος Λαζαρίδης στην Politik το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ανάταξη της χώρας.

propoli

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνει ότι άμεση προτεραιότητα της Πειραιώς είναι να μειώσει δραστικά τους φόρους και τις εισφορές σε εργαζόμενους και εργοδότες, εξηγώντας πως μόνον έτσι θα μπορέσει να προκληθεί το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η οικονομία.

Όσον αφορά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προτίθεται να εφαρμόσει η ΝΔ, ο κ. Λαζαρίδης σημειώνει ότι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου είναι επιβεβλημένη διότι «έχει δημιουργήσει ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα, το οποίο αντιστρατεύεται την ανάπτυξη και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Τέλος, σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, αποσαφηνίζει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως αυριανή κυβέρνηση. Όπως τονίζει: «Ζητούμε εκλογές το ταχύτερο δυνατό γιατί όσο περνά ο καιρός δημιουργούνται τετελεσμένα που δυσκολεύουν κάθε προσπάθεια να αλλάξει αυτή η συμφωνία. Κάθε βήμα έγκρισης της συμφωνίας που κάνουν τα Σκόπια, αποδυναμώνει τα διαπραγματευτικά όπλα που έχει η χώρα μας» καταλήγει.

 -Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης με την παρουσία του στη Δ.Ε.Θ., έδωσε και πάλι έμφαση στη μείωση των φόρων. Έτσι δεν είναι;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τις τεράστιες διαφορές που μας χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσίασε ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο για την ανάταξη της χώρας, ενώ ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε αποσπασματικά μέτρα. Απέδειξε ταυτόχρονα ότι η  στόχευσή μας είναι εντελώς διαφορετική και την έχουν ήδη καταλάβει οι πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει δραστικά τους φόρους και τις εισφορές στους εργαζομένους και στους εργοδότες γιατί μόνον έτσι μπορεί να προκληθεί το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η οικονομία, να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο κ. Τσίπρας που έκοψε όλα τα κοινωνικά επιδόματα, το ΕΚΑΣ, τα πολυτεκνικά και το επίδομα θέρμανσης, υπόσχεται κάποιο επίδομα στο τέλος κάθε χρόνου αφαιμάσσοντας  προηγουμένως με ασύλληπτη φορολόγηση όλους τους Έλληνες».

-Πολύ συνοπτικά ποια είναι τα μέτρα που σχεδιάζετε;

«Σταδιακή μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. εντός τετραετίας. Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.  Σταδιακή κατάργηση, μέχρι το 2021, του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, στο 13% από 24%. Και τελικά στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων. Μείωση στα επόμενα δύο χρόνια του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη. Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, έτσι ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειωθεί στο 24%, από 40% που βρίσκεται σήμερα. Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων κατοικιών. Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%».

 -Πού θα βρεθούν τα λεφτά για τις μειώσεις φόρων που προτείνετε;

«Από πολλές, διαφορετικές πηγές. Πρώτ’ απ΄ όλα από τον περιορισμό  των κρατικών δαπανών χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο μπορεί να προσεγγίσει περίπου τα 2 δις ευρώ την επόμενη διετία. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται αξιολόγηση των δαπανών στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αυστηρότερη αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο, ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και  ενίσχυση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Η επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα και θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, εάν η Ελλάδα έφτανε, το 2017, το επίπεδο χρήσης καρτών της Πορτογαλίας, τα ετήσια έσοδα από Φ.Π.Α. θα ήταν αυξημένα κατά 54% (8,5 δισ. ευρώ).Επιπρόσθετα, οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές θα βελτιώσουν τη φορολογική συμμόρφωση και θα μειώσουν τα κίνητρα για φοροδιαφυγή. Επίσης, οι φιλόδοξοι, αλλά ρεαλιστικοί στόχοι που θέτουμε για την ανάπτυξη, θα αποφέρουν περισσότερα δημόσια έσοδα».

-Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για ασφαλιστικό «Πινοσέτ». Ποια είναι συγκεκριμένα η πρότασή σας; 

Όταν δεν μπορούν να αποκρούσουν κάτι θετικό το διαστρεβλώνουν. Αυτό κάνουν και τώρα. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, διότι έχει δημιουργήσει ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα, το οποίο αντιστρατεύεται την ανάπτυξη και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα τριών πυλώνων, με κεντρική στόχευση τη σταδιακή μείωση έως και 25% των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, που θα σημάνει αντίστοιχη αύξηση στο  διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, θα μειώσει  το κόστος των επιχειρήσεων και θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Σε αντίθεση με τη διαστρέβλωση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το σύστημα αυτό εφαρμόζεται, σε διάφορες παραλλαγές, σε πάρα πολλές ανεπτυγμένες χώρες, από τη Σουηδία και την Ολλανδία, μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ αποτελεί και θεμελιώδη επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρώτος και βασικός πυλώνας του συστήματος που προτείνουμε  εδράζεται στον ΕΦΚΑ και θα είναι, όπως και σήμερα, υποχρεωτικός, δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός. Ο δεύτερος πυλώνας, θα αφορά τη δημιουργία ενός κουμπαρά για κάθε ασφαλισμένο και θα είναι κεφαλαιοποιητικός. Θα εφαρμοστεί μόνο για τους νέους ασφαλισμένους και μόνο για το μέρος της σημερινής επικουρικής σύνταξης και θα τους δίνει το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού συνταξιοδοτικού ταμείου, το οποίο βέβαια θα βρίσκεται κάτω από  αυστηρό κρατικό έλεγχο. Ο  τρίτος πυλώνας θα είναι συμπληρωματικός, θα είναι προαιρετικός  και θα αφορά, όπως και σήμερα, την ιδιωτική ασφάλιση.

ΙΝΤΙΜΕ

 «Εξέστιν κλαζομενίοις ασχημονείν ο Καμμένος»

 -Ο κ. Καμένος υποστηρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να παραχωρήσει στους Σκοπιανούς το όνομα Μακεδονία  και μιλά για «τζάμπα μάγκα». Τι απαντάτε;

«Εξέστιν  κλαζομενίοις ασχημονείν. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει υπογραφεί και δημιουργεί  τετελεσμένα υπέρ των Σκοπίων και σε βάρος της Ελλάδας, εξαιτίας της στήριξης που παρέχει ο κ. Καμμένος στην κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ρητά και κατηγορηματικά μάλιστα πως δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την κύρωση της συμφωνίας, ούτε από τη θέση της Αντιπολίτευσης, ούτε ως Κυβέρνηση. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως  εάν η συμφωνία δεν κυρωθεί πριν τις εκλογές, η διαπραγμάτευση με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα ξεκινήσει  από την αρχή. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι η λύση που υπέγραψαν, πέρα από τη σύνθετη ονομασία, περιέχει ρυθμίσεις παντελώς απαράδεκτες. Και το πιο σοβαρό από όλα είναι η αναγνώριση “μακεδονικής” ταυτότητας και “μακεδονικής” γλώσσας στους Σκοπιανούς. Οι Σκοπιανοί, όχι μόνο θα αυτοαποκαλούνται, αλλά και θα ονομάζονται από όλο τον κόσμο «Μακεδόνες». Πήραν – όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από τα Wikileaks – από το 2008, αλλά καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν τα παραχωρούσε. Έτσι, όμως, από τη στιγμή δηλαδή που έχουμε αναγνώριση “μακεδονικής” ταυτότητας και “μακεδονικής” γλώσσας, σε λίγο καιρό  θα ξεχαστεί το «Βόρεια» και όλοι θα την λένε σκέτο «Μακεδονία». Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτό, διότι ακόμη και «Δημοκρατία του Βαρδάρη» εάν λεγόταν το κράτος Σκοπίων, εάν την ίδια στιγμή δεχόμασταν πως οι πολίτες του είναι “Μακεδόνες” που μιλούν “μακεδονική” γλώσσα, στο τέλος όλοι θα την αποκαλούσαν Μακεδονία σκέτο. Η ταυτότητα και η γλώσσα εκτρέφουν τον αλυτρωτισμό».

-Αφού θεωρείτε αυτό το θέμα τόσο σημαντικό γιατί δεν ζητάτε δημοψήφισμα;

«Πρωτ’ απ’ όλα είδαμε την κατάληξη του δημοψηφίσματος του 2015. Ο κόσμος είπε “όχι” και ο κ. Τσίπρας είπε – ευτυχώς δηλαδή – «ναι». Και δεύτερον διότι  το μόνο δημοψήφισμα που παράγει αμέσως πολιτικό αποτέλεσμα είναι οι εκλογές. Και ζητούμε εκλογές το ταχύτερο δυνατό γιατί όσο περνά ο καιρός δημιουργούνται τετελεσμένα που δυσκολεύουν κάθε προσπάθεια να αλλάξει αυτή η συμφωνία. Κάθε βήμα έγκρισης της συμφωνίας που κάνουν τα Σκόπια, αποδυναμώνει τα διαπραγματευτικά όπλα που έχει η χώρα μας».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Loading