Μ. Χριστοδουλάκης: Αναλογικότερος εκλογικός νόμος

«Η πρότασή μας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου λέει το προφανές: Αναλογικότερος από το bonus των 50 εδρών, που θα εγγυάται αποτελεσματικότερη αντιπροσώπευση της κοινωνικής βάσης στην αποτύπωση των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, αλλά παράλληλα και με συγκεκριμένα εχέγγυα για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Επίσης ο κ. Χριστοδουλάκης απαντώντας σε ερώτηση για σενάρια πρόωρων εκλογών, τονίζει: «Υπάρχουν πολλά σενάρια που κάνουν λόγο για “καμένη” εκλογική αναμέτρηση για να περάσει η κυβέρνηση όποιον εκλογικό νόμο επιθυμεί με απλή πλειοψηφία. Η αυθόρμητη αντίδραση όλων όσων διακατέχονται από στοιχειώδη δημοκρατικά αντανακλαστικά είναι ότι οι εκάστοτε συγκυριακοί εκλογικοί συσχετισμοί δεν μπορούν να παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς και τις δημοκρατικές διαδικασίες».

propoli

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Χριστοδουλάκης αρνείται ότι αναφέρθηκε από επίσημα χείλη στελεχών του κόμματος ο όρος «ψήφος ανοχής». «Θέταμε το ζήτημα στήριξης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη συνταγματική αναθεώρηση και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων για τα πρωτογενή πλεονάσματα», τονίζει μεταξύ άλλων.

Σχολιάζοντας άλλο ερώτημα ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ δηλώνει: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αλλαγή προσώπων όπου αυτό χρειαστεί. Όχι όμως ως αυτοσκοπό, αλλά εμπλουτίζοντας το έμπειρο στελεχιακό μας δυναμικό και με μία νέα γενιά στελεχών που μπορούν να συνδράμουν στην επαναχάραξη της πολιτικής στρατηγικής και στην ισχυροποίηση των ιδεολογικών μας προταγμάτων σε μία κρίσιμη και ρευστή πολιτική συγκυρία την οποία διανύουμε. Ήδη, οι πρώτες μας κινήσεις είναι στην κατεύθυνση αυτή και… έπεται και συνέχεια».

Στο ερώτημα για τοn χώρο και τον τρόπο του φετινού εορτασμού της επετείου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Οι διαρκώς επαναλαμβανόμενες με τη μορφή ρουτίνας “ εορταστικές” εκδηλώσεις αδυνάτιζαν την απαίτηση ουσιαστικής ανάδειξης του έργου του ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως της επικαιρoποίησης του μηνύματος με στόχο το σήμερα και το αύριο, μακριά από γραφικές και αναχρονιστικές αντιστοιχίσεις.

Ο σύγχρονος αγροτικός κόσμος στην Ελλάδα δημιουργήθηκε με το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό είναι κάτι που καμία αριστερόστροφη ή δεξιόστροφη προπαγάνδα δεν μπορεί να σβήσει από τη μνήμη του Έλληνα αγρότη. Ένας τομέας πολιτικής που αποτέλεσε κυρίαρχο άξονα για την “ αλλαγή” στην Μεταπολίτευση.

Έχουμε την ιστορική μνήμη και αναφορά, έχουμε τις γνώσεις και την εμπειρία, έχουμε το σχέδιο και τη βούληση να δώσουμε ξανά προοπτική στον πρωτογενή τομέα και τον Έλληνα αγρότη ως βασικό μοχλό για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας. Και ποιο καλύτερο μέρος για να συζητήσουμε για αυτό από τη Λάρισα και την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου;».

Τέλος, απαντώντας στον ερώτημα για το αν το ΚΙΝΑΛ είναι ένας πολυκομματικός φορέας και αν έτσι θα παραμείνει, ο κ. Χριστοδουλάκης ξεκαθάρισε: «Η βάση του κόμματος και η εκπροσώπησή της στο έκτακτο Συνέδριο του Μαρτίου αποφάσισαν την πλήρη ενιαία λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής. Με τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων μας και ειδικά του Συνεδρίου του κόμματος δεν έχει το δικαίωμα να παίζει κανείς. Ούτε προβοκατόρικα ούτε από αφέλεια…».

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading