Χριστοδουλάκης: Τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα το μεταναστευτικό

Χριστοδουλάκης: Τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα το μεταναστευτικό

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την αποσυμφόρηση των νησιών, που δεν αντέχουν να υποδέχονται αυτόν τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών καθημερινά, δήλωσε στον ΣΚΑϊ ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα.

«Το πρώτο, που πρέπει να γίνει είναι η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας σε συνεργασία με τη Frontex. Και το δεύτερο είναι επανεξετάσουμε το περιεχόμενο της συμφωνίας Μέρκελ-Τσίπρα, που ουσιαστικά έκλεισε τα σύνορα προς την αναλογικότερη κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη.

Ανήκουμε σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πρέπει να αξιοποιούμε το όπλο μας αυτό. Όταν η κρίση του προσφυγικού από ευρωπαϊκό ή ανθρωπιστικό πρόβλημα μετατρέπεται σε εθνικό τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δυσκολότερα.

Είναι ξεκάθαρη και δεδομένη η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού τα τελευταία 4 χρόνια. Παράλληλα όμως, προβληματική είναι και η εικόνα που περιέγραψε ο αρμόδιος Υπουργός της ΝΔ σε πρόσφατη επίσκεψη του στη Μόρια, που τα βρήκε «όλα καλά». Για εμάς κάθε άλλο παρά απεικονίζει την πραγματικότητα το «όλα καλά».

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε πως το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη προτείνει τη «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, από τη στιγμή που μπήκε η χώρα στο ευρώ, ώστε πέραν της καταστροφικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει σαφές και τι έγινε στη χώρα το 2004-9 και φυσικά πώς και με ποιανού την ευθύνη οδηγήθηκε η χώρα στην κρίση και τα μνημόνια. Δυστυχώς επί αυτού, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, φαίνεται να συμφωνούν απορρίπτοντας την».

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στην παρουσία του Κινήματος στη ΔΕΘ την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα (8-9 Σεπτεμβρίου) αναφέροντας πως περιλαμβάνει τέσσερις κεντρικούς άξονες:

1. Πρωτογενή πλεονάσματα, όχι ως θεωρία, αλλά γιατί είναι μείζον να υπάρξει υγιής δημοσιονομικός χώρος για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τις δύο δικές μας βασικές κατευθύνσεις: Να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή προοπτική και να τη συνδυάσουμε με μια σοβαρή κοινωνική πολιτική.

2. Υπερταμείο και το πώς αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση της ΝΔ τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί δεν είδαμε καμία σοβαρή αλλαγή στο μοντέλο που είχε φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που εκποιεί τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια.

3. Ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.

4. Τα εργασιακά δικαιώματα και η σοβαρή και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.

Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε ακόμη και στις εσωτερικές διεργασίες στο Κίνημα τονίζοντας πως «το Σεπτέμβριο έχουμε διαδικασίες συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και αυτό πάρα πολύ απλά σημαίνει ότι όποιος θελήσει, θα έχει τη δυνατότητα να θέσει οποιοδήποτε θέμα είτε ηγεσίας είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής.

Η παράταξη μας έχει πληγεί πολύ από τα φαινόμενα εσωστρέφειας, τα οποία μάλιστα δεν αφορούν την ελληνική κοινωνία, που αναζητά λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τα θέματα συζητούνται στις εσωκομματικές διαδικασίες και ευθέως, και όχι δια της πλαγίας, αλλοιώνοντας την πολιτική εξωστρεφή μας δράση και παρουσία. Οι προσωπικές φιλοδοξίες κανενός δεν είναι πάνω από τις δημοκρατικές διαδικασίες της παράταξης.

Κανείς δεν είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ από κανέναν. Το 2017 έγινε μια διαδικασία βάσης, όχι ένωσης κομμάτων. 212.000 πολίτες ίδρυσαν το Κίνημα Αλλαγής με την προοπτική να προχωρήσουμε μπροστά, με βασικό κορμό και πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του, τις αρχές και τις αξίες του. Σε αυτό το αίτημα πρέπει να ανταποκριθούμε σήμερα, και το αίτημα αυτό είναι βαθιά πολιτικό».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading