Οι λεπτομέρειες του προγράμματος δημιουργίας νέων ποικιλιών φυτικών ειδών, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υφυπουργού και του γγ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη και Νίκου Αντώνογλου αντίστοιχα, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Νίκο Κατή, τον γενικό διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών Δημήτρη Τσαγκαλίδη και υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών και Φυτογενετικών Πόρων.
Ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ και σε βάθος πενταετίας θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
«Υλοποιείται η δέσμευση που είχα αναλάβει απέναντι σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Agrotica 2018, για αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων, ώστε να γίνουν επενδύσεις στο πολλαπλασιαστικό υλικό» δήλωσε σχετικά ο κ. Κόκκαλης και συμπλήρωσε: «Η επένδυση αυτή θα έχει μετρήσιμα, χειροπιαστά παραδοτέα και στόχος της είναι να στηρίξει τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, να αυξήσει το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού, να προσφέρει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα, ενισχύοντας τον εξωστρεφή χαρακτήρα του πρωτογενούς τομέα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας».
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, το πρόγραμμα «αποτελεί φροντίδα της παρούσας κυβέρνησης για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ελληνική βιοποικιλότητα, την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών και τη δημιουργία “μαγιάς” για τη μακροπρόθεσμη κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε πολλαπλασιαστικό υλικό αλλά και τη δυνατότητα εξαγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού σε άλλες χώρες».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών με χαρακτηριστικά όπως βελτιωμένη απόδοση, υψηλή ποιότητα τελικών προϊόντων, αντοχή σε επιβλαβείς οργανισμούς, αντοχή σε αβιοτικούς παράγοντες, που είναι υψίστης σημασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας στη γεωργία, και παράλληλη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ