Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο λαών, χωρίς να ξεχνιούνται οι διαφορές του παρελθόντος εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάλογο που είχε με τον κ. Σταινμάιερ, ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.
Ταυτόχρονα είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.
Χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ως ένα σταθερό βήμα για τη σταθερότητα
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ.
Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού ζήτησε ο Πρόεδρος της ΟΔΓ
Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα ζήτησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Είπε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες, και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».
Φρένο στις ελληνικές διεκδικήσεις πατά το Βερολίνο
Για το Βερολίνο, η άφιξη Σταϊνμάγερ στην Αθήνα συνιστά «μήνυμα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες» και «μήνυμα υπέρ της Ευρώπης», όπως σημειώνουν πολλά από τα γερμανικά Μέσα.
Πάντως, πριν από την άφιξη του Γερμανού Προέδρου στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διέλυσε τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για το θέμα.
Απαντώντας σε ερώτηση Πολωνού δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της διατύπωσης νέων αξιώσεων από την ελληνική πλευρά, ο Ζάιμπερτ δήλωσε: «Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα πραγματικά πολλές φορές. Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν την θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».
Άγνοια εν τω μεταξύ δήλωσε ο Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει συνεννόηση της ελληνικής με την πολωνική κυβέρνηση για την διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη: Ελλάδα – Πολωνία: Κοινή διεκδίκηση επανορθώσεων;
Παυλόπουλος: Μόνο με επίλυση του ονοματολογικού θα μπει η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ