ΝΔ: «Καμία προετοιμασία της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία»

ΝΔ: «Καμία προετοιμασία της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία»

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα ασκεί η ΝΔ, με αφορμή τη διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο ενημερωτικό σημείωμά της, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι μετέβη στη γειτονική χώρα χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προετοιμασία της επίσκεψης από την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, αναφέρεται και στην άρση του εμπάργκο του κόμματος στην ΕΡΤ, μετά την αλλαγή διοίκησης στη δημόσια τηλεόραση.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ:

Για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία:

Τα προβλήματα με την συγκεκριμένη επίσκεψη ξεκίνησαν πριν καν αυτή ξεκινήσει. Και αυτό γιατί η τουρκική πλευρά φρόντισε με τις προκλητικές ενέργειές της να καθορίσει εκείνη το πλαίσιο της συνάντησης. Συγκεκριμένα:

  • Την αμέσως προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα υπήρξε μπαράζ 31 παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας.
  • Την ίδια μέρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας με άκρως προβληματικές καθόρισε ουσιαστικά το πλαίσιο της συνάντησης, λέγοντας ότι θα συζητηθούν: α) θέμα «τουρκικής μειονότητας στην Θράκη», γεγονός που συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Και β) θέμα «Νησιών» δηλαδή θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, που συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.
  • Την ώρα που ο κ. Τσίπρας έμπαινε στο αεροπλάνο, η Άγκυρα επικήρυξε τους 8 Στρατιωτικούς αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της Ελληνικής ανεξάρτητης δικαιοσύνης που τους έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στους.
  • Την ίδια ημέρα η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου για άσκηση με χρήση πυρών, στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν, δυστυχώς, ότι για άλλη μια φορά δεν υπήρξε από την ελληνική πλευρά καμία προετοιμασία της επίσκεψης.

Ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν νέα πρόσθετα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το ζήτημα δεν είναι να συμφωνηθούν πρόσθετα μέτρα, αλλά να εφαρμοστούν πλήρως από την Τουρκία τα ήδη υπάρχοντα που διαμορφώνουν μια στέρεη βάση για οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να διευκρινισθεί ποια ακριβώς είναι τα νέα μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα και σε τι αφορούν. Υπενθυμίζεται ότι επιδίωξη της Τουρκίας είναι δια της συνεχούς διεύρυνσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να περιοριστεί η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της  Ελλάδας στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει αποδεχτεί ότι θα υπάρξει πεδίο συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα. Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό όταν η ίδια η Τουρκία έχει αυτοαποκλειστεί από τις ενεργειακές εξελίξεις και εφαρμόζει πολιτική διαρκούς έντασης καθώς δεν αναγνωρίζει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα αναφαίρετα δικαιώματά της στην οριοθέτηση Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής  Ζώνης.

Αναφορικά με την Τελωνειακή Ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να συναινεί στην τουρκική επιδίωξη να υπάρξει αναθεώρησή της, κάτι στο οποίο αντιδρούν πολλά κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άποψη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι στη νέα Τελωνειακή Ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας, θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Δηλαδή να υπάρχουν  στοιχεία νέας «αιρεσιμότητας». Και αυτό γιατί η υπάρχουσα αιρεσιμότητα στην ενταξιακή διαδικασία δεν παράγει αποτελέσματα, καθώς η διαδικασία έχει παγώσει.

Προβληματισμό προκαλεί η πρόθεση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, που αφορά και σε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι ο ισχύων στην Τουρκία αντιτρομοκρατικός νόμος αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς  έρχεται σε ευθεία αντίθεση με θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πέραν του ότι  δεν υπήρξε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, υπογραμμίζεται με έμφαση ότι το ζήτημα της Χάλκης δεν πρέπει να τίθεται ως διμερές ζήτημα ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να τίθεται σε βάση αμοιβαιότητας σχετιζόμενο με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα κράτη δε τίθεται σε βἀση αμοιβαιότητας. Η επαναλειτουργία της Σχολής αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας. Επιπλέον, είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε, έστω και έμμεση προσπάθεια, εξίσωσης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους μουφτήδες στη Θράκη.

H επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία ήταν κακά προετοιμασμένη και τα όσα δηλώθηκαν από τους κυρίους Τσίπρα και Ερντογάν εγείρουν σειρά σοβαρών ανησυχιών και ερωτημάτων. Όλα δείχνουν ότι σκοπός του κ. Τσίπρα ήταν να διασφαλίσει με υψηλό αντιστάθμισμα από ελληνικής πλευράς μια -ασαφούς διάρκειας- περίοδο εκτόνωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική τροχιά.

Επισημαίνεται επίσης πως δεδομένου ότι οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου, η επίσκεψη Τσίπρα μεταξύ άλλων ωφέλησε επικοινωνιακά τον Πρόεδρο Ερντογάν. Αυτός ο διάλογος πρέπει να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός και προφανώς χωρίς εκπτώσεις στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Αυτό προϋποθέτει άριστη προετοιμασία, αλλά και  τη διεξαγωγή του σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, και όχι σε μια περίοδο έντασης την οποία προκαλεί η Τουρκία, όπως συμβαίνει όλο το τελευταίο διάστημα.

Για την άρση του εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ:

Mετά την απόφαση της ΝΔ να αποσυρθεί από την ΕΡΤ, ακολούθησε μια σειρά γεγονότων που δικαίωσαν πλήρως την επιλογή αυτή. Τις αμέσως επόμενες μέρες σειρά στελεχών της δημόσιας τηλεόρασης καρατομήθηκε για να έλθει τελικά ακόμη και η αλλαγή της Διοίκησής της με την αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου κ. Κωστόπουλου, ενώ υπήρξαν δημόσιες καταγγελίες στελεχών της για οικονομικά σκάνδαλα εντός της ΕΡΤ.

Επιπλέον, αμέσως μετά το εμπάργκο της ΝΔ, ακόμη και σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης, παραδέχθηκαν δημοσίως ότι εντός της ΕΡΤ έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του Νίκου Παππά μια παραδιοίκηση και ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Του κ. Φίλη είναι τα λόγια αυτά και παραδόξως ακόμη και σήμερα δεν έχει παρέμβει εισαγγελέας.

Την προηγούμενη εβδομάδα η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, με δική της πρωτοβουλία, προκάλεσε μια συνάντηση με τη ΝΔ για να εκφράσει τον προβληματισμό της για την αντικειμενική δυσκολία που αντιμετωπίζει, ενόψει και των εκλογών, να καταγράφει όλες τις απόψεις. Η ΝΔ επανέλαβε τα αυτονόητα που γνωρίζουν όσοι έχουν απομείνει να παρακολουθούν την ΕΡΤ. Συγκεκριμένα:

  • Ποτέ στο παρελθόν δεν καλούνταν στις δημοσιογραφικές εκπομπές της ΕΡΤ μόνοι τους οι υπουργοί και τα στελέχη της χωρίς κανέναν αντίλογο.
  • Ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβαινε όλοι οι συμπαρουσιαστές ενημερωτικών εκπομπών να προπαγανδίζουν τις κυβερνητικές θέσεις απαξιώνοντας ακόμη και με ειρωνικό τρόπο κάθε αντίθετη άποψη.
  • Ποτέ στο παρελθόν οι ενημερώσεις Τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν μεταδίδονταν ολόκληρες και σε ζωντανή μετάδοση ανεξαρτήτως επικαιρότητας.
  • Ποτέ στο παρελθόν τέλος δεν φιλοξενούνταν κατ’ εξακολούθηση στην ΕΡΤ απαξιωμένα πολιτικά πρόσωπα που ούτε έχουν εκλεγεί στη βουλή, ούτε εκπροσωπούν κανένα κόμμα. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε δει τους τελευταίους μήνες στην ΕΡΤ τον Ευάγγελο Αντώναρο ή το Γιάννη Ραγκούση και γιατί άραγε δεν έχετε δει ποτέ να προσκαλείται στην ΕΡΤ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γιάννης -με ένα ν- Βαρουφάκης, ή έστω ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που στο κάτω κάτω είναι και ο αρχηγός του πρώτου εξωκοινοβουλευτικού κόμματος στις τελευταίες εκλογές!

Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ άκουσε όλες αυτές τις αιτιάσεις και επιφυλάχθηκε να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Με αυτήν την διαβεβαίωση η ΝΔ επέλεξε να επιστρέψει στην ΕΡΤ, με την αντίστοιχη δική της επιφύλαξη να παρακολουθεί καθημερινά την στοιχειώδη έστω τήρηση της δεοντολογίας.

Δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι η ΕΡΤ μπορεί επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ να μεταβληθεί ξαφνικά σε μια πλουραλιστική και σύγχρονη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αλλα δεδομένης της συνάντησης που η Διοίκηση της ΕΡΤ προκάλεσε και ενόψει και των εκλογών, η ΝΔ επιστρέφει στην ΕΡΤ και προειδοποιεί εξ αρχής την κυβέρνηση ότι αν δεν τηρήσει έστω και στοιχειωδώς τους κανόνες πολυφωνίας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας που επιτάσσει και το Σύνταγμα θα καταγγελεται καθημερινά και θα εκτίθεται στην κρίση των πολιτών.

Το άρθρο 15 υποχρεώνει την πολιτεία να εξασφαλίζει ότι η τηλεόραση παρέχει αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση ειδήσεων, προς ενημέρωση των πολιτών. Όσοι παρακολουθούν την ΕΡΤ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι το περιεχόμενο του άρθρου αυτού έχει ευτελιστεί εντελώς, με την απροκάλυπτη προπαγάνδα και μεροληπτική παρουσίαση των γεγονότων που εφαρμόζεται. Με δεδομένο ότι αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει, η κυβέρνηση καλείται να εκλάβει την απόφαση επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΡΤ ως μια κίνηση καλής θέλησης και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές που ούτως ή άλλως απορρέουν από το ίδιο το Σύνταγμα.

Κάτι ακόμα: στο πρώτο δίμηνο του τελευταίου έτους της βουλευτικής περιόδου (δηλαδή του έτους της τετραετίας) πρέπει να συσταθεί η διακομματική επιτροπή, η οποία θα επιληφθεί και του τρόπου λειτουργίας της ΕΡΤ ενόψει της εισόδου στην  τελική ευθεία για τις εκλογές. Σε αυτό περιλαμβάνονται τόσο ο τρόπος όσο και ο χρόνος παρουσίας των εκπροσώπων κάθε κόμματος στη δημόσια τηλεόραση. Αυτό, σε συνδυασμό με την κίνηση καλής θέλησης από μέρους της ΝΔ, θα συντελέσει στο να υπάρξει στοιχειώδης αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης.

Loading

Play