Α. Νικολαΐδης: Πολύ καλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Α. Νικολαΐδης: Πολύ καλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης δε φοβάται πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό γιατί εκτιμά πως όσοι είχαν τη διάθεση να τη διαβάσουν έχουν καταλάβει ότι, δεδομένων των συγκυριών, ήταν πολύ καλή.

Ο Ολυμπιονίκης και υποψήφιος ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Politik», υπενθυμίζει πως την τελευταία 20ετία σε όποιες προσπάθειες έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις για επίλυση του θέματος πρότειναν το ίδιο ακριβώς πράγμα, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Σημειώνει, μάλιστα, με νόημα πως, όσοι πολίτες ενημερώθηκαν από τον ίδιο για τη Συμφωνία, έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν κατάλαβαν ότι κατοχυρώνει μια για πάντα την ιστορία μας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Νικολαΐδης χαρακτηρίζει το φασισμό και το ρατσισμό αντικοινωνικά κι αντιανθρώπινα φαινόμενα και πως δεν συνιστούν ιδεολογία, αλλά αρρώστια. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε υποσχέσεις και προσπάθησε πάρα πολύ να τις τηρήσει και γι’ αυτό προτιμά μια κυβέρνηση που το παλεύει, παρά αυτές που πήγαιναν και σε πέντε λεπτά είχαν υπογράψει τα μνημόνια κι έφευγαν όλοι αγκαλιασμένοι. Ο κ. Νικολαΐδης επιθυμεί, εξάλλου, η Ευρώπη να βάλει ξανά στο «βάθρο» τους ανθρώπους και όχι τις τράπεζες, καθώς και να διευρύνει στην Ευρωβουλή το χώρο που καταλαμβάνει ο αθλητισμός.

«Κατοχυρώνει μια για πάντα την ιστορία μας»

– Φοβάστε πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει αρνητικώς τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στη Βόρειο Ελλάδα; Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε και από τους συντοπίτες σας στη Θεσσαλονίκη;

«Όχι δεν το φοβάμαι. Όσοι είχαν τη διάθεση να ψάξουν και να διαβάσουν τη Συμφωνία έχουν καταλάβει ότι δεδομένων των συγκυριών ήταν μία πολύ καλή Συμφωνία. Ο κόσμος θυμάται, δεν έχει ξεχάσει ποιος επέτρεψε να χρησιμοποιούν έστω και προσωρινά τη λέξη «Μακεδονία» μέσα στα αρχικά FYROM. Εμείς ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα βλέπαμε να έρχονται με τα αυτοκίνητά τους για διακοπές και στις πινακίδες τους δεν έγραφε ούτε Σκόπια, ούτε FYROM, αλλά έγραφαν Μακεδονία σκέτο. Από λάθη παλιών κυβερνήσεων είχε παγιωθεί μία κατάσταση που τους επέτρεπε να λένε ότι είναι από τη «Μακεδονία» και μόνο εμείς οι Έλληνες τους αποκαλούσαμε Σκοπιανούς, ενώ σε όλο τον κόσμο το κράτος αυτό είχε αναγνωριστεί ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Επίσης, την τελευταία 20ετία ό,τι προσπάθειες έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις, και ο Κώστας Καραμανλής αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για επίλυση του θέματος, πρότειναν το ίδιο ακριβώς πράγμα, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Οπότε πιστεύω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει ότι για τα λάθη άλλων κυβερνήσεων δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ίσα ίσα, που επιτέλους αποδέχτηκαν οι γείτονές μας και με την αναθεώρηση του Συντάγματος ότι δεν έχουν καμία σχέση με την Αρχαία Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο, καθώς αποτελεί αποκλειστικό κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας. Άλλαξαν ονομασία στο αεροδρόμιό τους και από «Μέγας Αλέξανδρος» το ονόμασαν «Διεθνής Αερολιμένας Σκοπίων», άλλαξαν ονομασίες σε δρόμους, σε αγάλματα, άλλαξαν τα βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία. Με όσους συντοπίτες μου κάθισα και συζήτησα την Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είχαν ιδέα για όλα τα παραπάνω. Έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν κατάλαβαν ότι αυτή η Συμφωνία κατοχυρώνει μια για πάντα την ιστορία μας. Είχαν μείνει μόνο στο κομμάτι του ονόματος και σε αυτό έχουν ευθύνη και τα ΜΜΕ, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εσκεμμένα τους παραπληροφόρησαν».

– Μήπως όσοι αντιμάχονται την ακροδεξιά, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία πρέπει να χρησιμοποιούν και πιο σύγχρονα επιχειρήματα από τον όλεθρο που προκάλεσε ο φασισμός προηγούμενες δεκαετίες; Μήπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολλές υποσχέσεις που είχε δώσει πριν γίνει κυβέρνηση και που δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει, έστρεψε ένα κομμάτι του πληθυσμού σε ακραίες επιλογές;

«Ο φασισμός και ο ρατσισμός  είναι αντικοινωνικά και αντιανθρώπινα φαινόμενα και δεν θεωρώ ότι υπάρχουν σύγχρονα ή παλαιομοδίτικα επιχειρήματα για να τα προσεγγίσεις. Δεν είναι ιδεολογία, είναι αρρώστια, που ως στόχο τους έχουν πάντα την κατάλυση της δημοκρατίας, την επικράτηση του φόβου και του πανικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε υποσχέσεις και προσπάθησε πάρα πολύ να τις τηρήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε ένα εμφατικό «όχι» στους θεσμούς και τους ζήτησε να μιλήσουν, να κατανοήσουν ότι τις δημοσιονομικές πολιτικές αυτές δεν τις αντέχει άλλο η χώρα. Πάλεψε για ημέρες, αλίμονο αν κάποιος μπορεί να του καταλογίσει ότι δεν πάλεψε, και στο τέλος ο κ. Σόιμπλε απείλησε με έξοδο της Ελλάδας από την Ένωση. Το «this is a coup» ήταν ένα παγκόσμιο hashtag που δημιουργήθηκε όχι από Έλληνες, αλλά από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να καταδικάσουν την αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κ. Σόιμπλε. Εγώ ως αθλητής, σε αγώνες που έχασα, κάθισα να δω γιατί έχασα. Υπήρχαν φορές που έφταιξα, που δεν προσπάθησα, αρκετά, αλλά υπήρχαν και φορές που ήμουν καλύτερος από τον αντίπαλο, αλλά με αδίκησε η διαιτησία. Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να προσπαθείς, να δίνεις πάντα το καλύτερο του εαυτού σου. Εγώ προτιμώ μια κυβέρνηση που το παλεύει, παρά αυτές που πήγαιναν και σε πέντε λεπτά είχαν υπογράψει τα Μνημόνια και έφευγαν αγκαλιασμένοι».

«Να ενώσω τη φωνή μου με όλες τις προοδευτικές φωνές»

-Μήπως θα ήταν προτιμότερο οι Ολυμπιονίκες μας να μένουν εκτός του κομματικού παιχνιδιού, παραμένοντας σύμβολα εθνικής ενότητας; Σε περίπτωση εκλογής σας έχετε θέσει κάποιες προτεραιότητες για το τι θέλετε να κάνετε στην Ευρωβουλή;

«Εγώ προσωπικά, ακριβώς γιατί πρεσβεύω τα Ολυμπιακά ιδεώδη, που είναι κόντρα στο ρατσισμό και τις διακρίσεις, δεν θα μπορούσα να πω όχι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτά που στηρίζω είναι παγκόσμια, πανανθρώπινα και υπερκομματικά. Αν κάποιος διαφωνεί ότι ο ρατσισμός και οι διακρίσεις αποτελούν ένα άρρωστο κομμάτι στη σύγχρονη κοινωνία, τότε όταν με καμάρωνε στο βάθρο ως Ολυμπιονίκη δεν καταλάβαινε τι σημαίνει πραγματικά να αγωνίζομαι κάτω από τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων, τους άπειρους συμβολισμούς τους και την αξία του ευ αγωνίζεσθαι.

Στην περίπτωση εκλογής μου προτεραιότητά μου είναι να ενώσω τη φωνή μου με όλες τις προοδευτικές φωνές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να προσπαθήσουμε μαζί να ξαναγυρίσει η Ευρώπη στους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε. Ως ένας θεσμός που είχε ως στόχο την αρμονική συμβίωση των λαών, την ευημερία, την ανάπτυξη, την ειρήνη. Θα ήθελα η Ευρώπη να βάλει ξανά στο «βάθρο» τους ανθρώπους και όχι τις τράπεζες. Μέσα από την ιδιότητά μου ως αθλητής θα ήθελα να  διευρύνω τον χώρο που καταλαμβάνει ο αθλητισμός μέσα στο κέντρο των αποφάσεων της Ευρώπης. Με περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις προώθησης και ενίσχυσής του, αλλά και με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ώστε να στηριχτούν οι ερασιτέχνες αθλητές. Ο αθλητισμός είναι κάτι παραπάνω από  σωματική άσκηση και ευεξία. Είναι το κοινό μέσο έκφρασης διαφορετικών ανθρώπων, η δίοδος στην κοινωνία για άτομα που δεν μπορούν να βρουν ανοιχτό δρόμο για να νιώσουν μέρος μίας ομάδας, λόγω κάποιων διαφορών, είτε φυλετικών, είτε σωματικών. Ο αθλητισμός είναι η απάντηση στον ρατσισμό και τον φασισμό».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 03 Μαΐου 2019

Loading