Το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης και τη σημασία της περιφρούρησής του εξήρε η Κατερίνα Νοτοπούλου, στο χαιρετισμό της στη διεθνή συνδιάσκεψη δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) αναφέρθηκε στην αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ευρώπη και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην εποχή της εύκολης και ταχύτατης διάδοσης των Fake News.
Αναλυτικά όσα ανέφερε στο χαιρετισμό της η Κ. Νοτοπούλου:
«Σας ευχαριστώ θερμά, για την πρόσκληση να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Συνδιάσκεψης των Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Μιας σημαντικής συνάντησης, η οποία επιτρέψτε μου να πω, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς είναι η πρώτη επίσημη συνεργασία της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, με ομότιμους φορείς μετά από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2015.
Συμπίπτει μάλιστα χρονικά με τα 30 χρόνια λειτουργίας της ΕΡΤ3. Και είμαι ευτυχής με αυτό, καθώς είναι μια δικαίωση, για τους αγώνες των εργαζόμενων της ΕΡΤ3 – με τους οποίους αναπτύξαμε ισχυρούς δεσμούς, την περίοδο του αγώνα για την επαναλειτουργία της- μετά το πραξικοπηματικό μαύρο το 2013.
Δεν θα ξεχάσω την περίοδο εκείνη, την πρόταση Ευρωπαίων αλληλέγγυων να καθιερωθεί η μέρα του μαύρου, ως ημέρα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Τούτο γιατί η δημόσια τηλεόραση στην Ευρώπη, είναι ένας δημοκρατικός θεσμός με μακρά παράδοση. Η αποστολή της έχει δοκιμαστεί στο πέρασμα των χρόνων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.
Είναι αξιοσημείωτη, η αυθεντικότητά της μέσα στα χρόνια. Η διατήρηση της ποιότητας του προγράμματός της, του υψηλού επιπέδου ενημέρωσης που παρέχει, σε μια εποχή της εύκολης και ταχύτατης διάδοσης των fake news.
Η αυθεντικότητα που έχει διατηρήσει η δημόσια τηλεόραση, καταδεικνύει και την ανάγκη του τηλεοπτικού κοινού, που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί πλήρως από άλλα ΜΜΕ της εύκολης επιφανειακής και απολύτως εμπορικής λογικής. Ή συχνά εξαρτώμενης.
Οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς στην Ευρώπη, αντικατοπτρίζουν τις δημοκρατικές, κοινωνικές αλλά και πολιτιστικές αρχές της κοινωνίας και αυτές υπηρετούν.
Και εμείς μαζί, στηρίζουμε και αναβαθμίζουμε την ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση και ταυτόχρονα ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, με τόλμη βάζει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα. Μπαίνει τέλος , σε μια περίοδο 30 ετών όπου οι ιδιωτικές τηλεοράσεις λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Πλέον η ΕΡΤ, δεν έχει τη μοναξιά της μοναδικής τηλεόρασης που έχει άδεια λειτουργίας.
Είναι λοιπόν κρίσιμο και σημαντικό για την ίδια τη δημοκρατία, να περιφρουρήσουμε το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης. Ειδικά τώρα, που ακούγονται ξανά κραυγές για ένα νέο μαύρο.
Τις προάλλες, δεν δίστασε ο κ. Βορίδης να επιρρίψει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι κατασκεύασε έναν μύθο γύρω από το μαύρο στην ΕΡΤ, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι πρόκειται για προπαγάνδα. Λες και θα ξεχάσουμε.
Φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει παραγωγικό απολογισμό των καταστροφικών για την κοινωνία λαθών της αλλά λειτουργεί με άλλες μεθοδεύσεις. Η διαρκής απουσία της από τα πάνελ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αναδεικνύουν περίτρανα την υποβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Η απουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ΕΡΤ δίνει ισχυρό μήνυμα ότι η πολιτική της θα εξακολουθήσει να είναι το μαύρο.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ο τέταρτος πυλώνας εξουσίας κάθε δημοκρατικά ευνομούμενης πολιτείας, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο πλουραλισμός που την διέπει, αλλά και η κοινωνική της ματιά είναι ζωτικά στοιχεία.
Οι εργασίες της διεθνούς συνδιάσκεψης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης έρχονται σε μια χρονική στιγμή κρίσιμη για την περιοχή και τους λαούς της. Η πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων έχει ανάγκη από ειρήνη και συνεργασία. Από ενημέρωση που απομονώνει αντιδραστικά αφηγήματα.
Στο πλαίσιο αυτό η συνάντηση σας σήμερα εδώ αποκτά και αυτή τη διάσταση.
Σας εύχομαι καλές εργασίες και χρήσιμα συμπεράσματα, που θα μας βοηθήσουν όλους και όλες προς τους κοινούς μας στόχους για δημοκρατία, πλουραλισμό και ελευθερία».