Ν. Τόσκας: Οι δημοκρατικοί πολίτες προδόθηκαν από το ΚΙΝΑΛ

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
Με αφορμή τα περί «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, ο Νίκος Τόσκας χαρακτηρίζει, στη συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik, σοβαρό, αλλά όχι αλάνθαστο το BBC.

propoli

Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκαλεί, όμως, εξίσου λανθασμένη ή επικίνδυνη επιπολαιότητα και τις όποιες αναφορές από πλευράς αντιπολίτευσης σε κινδύνους ύπαρξης μειονότητας ή την παρομοίωση με την Καταλονία. «Κάποιοι δεν προβληματίζονται αν διαλυθεί η Βόρεια Μακεδονία και έχουμε στα βόρεια σύνορά μας μια μεγάλη Αλβανία και μια μεγάλη Βουλγαρία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, ο κ. Τόσκας δεν θεωρεί πως απαιτείται η αλλαγή δόγματος απέναντι στην Τουρκία, αλλά η συνεχής εφαρμογή του υπάρχοντος, το οποίο βασίζεται στη διατήρηση κλίματος συνεννόησης ώστε οι εντάσεις να εκτονώνονται.

Όσον αφορά τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η εξαύλωση του ΚΙΝΑΛ είναι αποτέλεσμα του στρατηγικού λάθους της ηγεσίας του να βλέπει ως αντίπαλο το ΣΥΡΙΖΑ και ως σύμμαχο τη ΝΔ. «Οι δημοκρατικοί πολίτες που το ακολουθούσαν, ένιωσαν προδομένοι και το εγκατέλειψαν. Μετά ακολούθησαν και κάποια στελέχη του», σημειώνει με νόημα.

Αναφορικώς, εξάλλου, με το ζήτημα της εγκληματικότητας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζει πως αυτή η κυβέρνηση μείωσε την καταστολή στο δρόμο και κυνήγησε όσο καμία άλλη το κοινό έγκλημα και τα ναρκωτικά, μείωσε σημαντικά τους αστυνομικούς από τη φύλαξη «επισήμων», δημοσιογράφων κ.ά. και γι’ αυτό πιστεύει ότι δέχθηκε χτυπήματα κι ο ίδιος κάτω από τη μέση. «Για το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα μας, παρά τα προβλήματα από το μεταναστευτικό και την οικονομική κρίση, στην Ευρώπη μας ζηλεύουν και δεν μας λυπούνται», προσθέτει ο κ. Τόσκας.

 «Κάποιοι δεν προβληματίζονται από μια διάλυση της Βόρειας Μακεδονίας»

 -Κατά πόσο το ρεπορτάζ του BBC περί «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας» καταρρίπτει τα κυβερνητικά επιχειρήματα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών; Μήπως αργά ή γρήγορα ξεχαστεί από τη διεθνή κοινότητα το «Βόρεια» και μείνει μόνο το «Μακεδονία»;

«Ήδη έχει απαντήσει στο BBC ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο. Με βάση το άρθρο 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν επιτρέπονται αναφορές σε οτιδήποτε θα μπορούσε να μεταβάλει σύνορα ή να προβάλλει διεκδικήσεις αλυτρωτισμού. Στην Ελλάδα η ισονομία και ισοπολιτεία είναι απόλυτα σεβαστές, ενώ υφίσταται μόνο μία μειονότητα, η οποία και αναγνωρίζεται από διεθνείς συνθήκες- η μουσουλμανική. Η συμφωνία ορίζει ότι έκαστο Μέρος δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου Μέρους με οιαδήποτε μορφή και για οποιονδήποτε λόγο (άρθρο 4, παρ.3). Στο πλαίσιο αυτό, η Βόρεια Μακεδονία τροποποίησε το Σύνταγμά της (άρθρο 49) προκειμένου να μην περιέχει όπως πριν καμία αναφορά σε “υποστήριξη του μακεδονικού λαού… σε γειτονικές χώρες”. Οι ισχυρισμοί του άρθρου του BBC φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του “Ουράνιου Τόξου”, ενός φορέα που έχει λάβει μέρος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές και ευρωεκλογές και έχει λάβει εξαιρετικά μικρό ποσοστό. Το BBC, το 2008, είχε ρεπορτάζ για αυτονομιστικό κίνημα στην Κέρκυρα. Αστειότητες και τότε και τώρα από το σοβαρό, αλλά όχι αλάνθαστο BBC. Είναι όμως εξίσου λανθασμένη ή επικίνδυνη επιπολαιότητα και οι όποιες αναφορές από πλευράς αντιπολίτευσης, σε κινδύνους ύπαρξης μειονότητας ή παρομοίωση με “Καταλονία”, η οποία θυμίζω έχει αυτονομία, δική της γλώσσα κ.λπ. Η Συμφωνία είναι εθνικά ωφέλιμη και αποτρέπει τρίτες χώρες από την επιρροή τους στην περιοχή των Βαλκανίων. Εκτός αν κάποιοι δεν προβληματίζονται αν διαλυθεί η Βόρεια Μακεδονία και έχουμε στα βόρεια σύνορά μας μια μεγάλη Αλβανία και μια μεγάλη Βουλγαρία. Δυστυχώς το “Μακεδονία” είχε γίνει αποδεκτό από 140 περίπου χώρες. Η Συμφωνία αντιστρέφει αυτή την κατάσταση και είναι επωφελής για τη χώρα μας».

-Μήπως, με αφορμή και τη «Γαλάζια Πατρίδα» και την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ε.Ε., πρέπει η χώρα να αλλάξει δόγμα απέναντι της Τουρκίας και ποιο πρέπει να είναι αυτό;

«Από τη δεκαετία του ’70 οι διεκδικήσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Υπάρχουν εντάσεις και υφέσεις, διαχρονικά. Επιδίωξη των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων είναι να διατηρούν κλίμα συνεννόησης ώστε οι εντάσεις να εκτονώνονται. Είναι γνωστό ότι δεν πρόκειται να αφεθεί σπιθαμή ελληνικού εδάφους και το αντίστοιχο για τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο, όπως επίσης δεν διεκδικούμε τίποτα. Όμως έχουν γίνει στο παρελθόν λάθη. Η τωρινή κυβέρνηση έχει εκφράσει με σαφήνεια τη στάση που θα κρατήσει για τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βραχονησίδες. Παράλληλα, επιδιώκει με τις διμερείς επαφές σε υψηλό επίπεδο σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Αυτή τη στιγμή δεν απαιτείται η αλλαγή δόγματος αλλά η συνεχής εφαρμογή του υπάρχοντος».

«Μετά ακολούθησαν τα στελέχη…»

 -Μήπως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, αλλά η εξαύλωση του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού;

«Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συγκρότηση προοδευτικού μετώπου για να αντιμετωπίσει τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Η βαρβαρότητα και η απόγνωση που προέκυψαν από τις κακές εργασιακές σχέσεις από το πρώτο φαινόμενο τροφοδοτούν το δεύτερο. Και τα δυο είναι εξίσου επικίνδυνα και αλληλοτροφοδοτούμενα. Η εξαύλωση, όπως λέτε, του ΚΙΝΑΛ είναι αποτέλεσμα του στρατηγικού λάθους της ηγεσίας του να βλέπει ως αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ και ως σύμμαχο τη ΝΔ. Οι δημοκρατικοί πολίτες που το ακολουθούσαν, ένιωσαν προδομένοι και το εγκατέλειψαν. Μετά ακολούθησαν και κάποια στελέχη του. Κάτι αντίστοιχο έγινε για μεγάλο διάστημα και από το Ποτάμι, με εξαίρεση τη Συμφωνία των Πρεσπών».

-Δίχως να ταυτίζω, για παράδειγμα, τον Ρουβίκωνα με τη 17Ν, γιατί η πολιτεία μοιάζει ανίκανη να απενεργοποιεί θύλακες παραβατικότητας; Είναι η χώρα έρμαιο της εγκληματικότητας ή αποτελεί ένα τέτοιο συμπέρασμα αστικό μύθο;

«Αποτελεί επικοινωνιακό κόλπο της αντιπολίτευσης και των συνεργαζόμενων με αυτή ΜΜΕ η ταύτιση ομάδων που παραβατούν ή κάνουν ακτιβιστικές ενέργειες με τρομοκρατικές ομάδες που έχουν κάνει εγκληματικές ενέργειες και οι οποίες έχουν εξαλειφθεί με επιτυχία (περιπτώσεις 17Ν, Ρούπα, τρομοδέματα κ.λπ.), όχι όμως από κυβερνήσεις της ΝΔ. Η εγκληματικότητα έχει μειωθεί σύμφωνα με τα στατιστικά  στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά η αντιπολίτευση επιμένει ότι δεν είναι ακριβή γιατί θέλει να διατηρεί τον φόβο στους πολίτες και να αυξάνει τη συντηρητική διάθεση. Αυτή η κυβέρνηση μείωσε την καταστολή στο δρόμο και κυνήγησε όσο καμία άλλη το κοινό έγκλημα και τα ναρκωτικά. Μείωσε σημαντικά τους αστυνομικούς από τη φύλαξη “επισήμων”, δημοσιογράφων κ.ά. και γι’ αυτό δέχθηκα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Για το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα μας, παρά τα προβλήματα από το μεταναστευτικό και την οικονομική κρίση, στην Ευρώπη μας ζηλεύουν και δεν μας λυπούνται».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019

Loading