Ξεκινά «ανακαίνιση» στη «γαλάζια» πολυκατοικία

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Ως γνωστόν το Σκοπιανό έχει χτίσει κάθε λογής πολιτικές καριέρες! Άλλες μεγαλύτερες, άλλες μικρότερες. Και στη λεγόμενη «γαλάζια» πολυκατοικία υπάρχουν πολλοί που θέλουν να νεκραναστήσουν τη δική τους, θέλοντας συνάμα να εκμεταλλευτούν το «δεξιό» κύμα που υπάρχει στην Ευρώπη. Για αυτό και τους τελευταίους μήνες επιχειρείται μια «ανακαίνιση» στη «γαλάζια» πολυκατοικία. Κυρίως στους… πρώτους  ορόφους!

Οι ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι πολλές και συνεχείς, δεδομένου ότι τις τελευταίες εβδομάδες κορυφώνονται οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός πολιτικού «μετώπου» στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με έντονα πατριωτικά χαρακτηριστικά, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή και θα αντλεί ψήφους από τη δεξαμενή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Από εκείνους, δηλαδή, που ζητούν μια πιο… αποφασιστική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε μια σειρά κρίσιμων εθνικών ζητημάτων όπως είναι το Σκοπιανό, το Αλβανικό ή η κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης.

Συνωστισμός στα δεξιά της ΝΔ

Με τα σημερινά δεδομένα το «πάντρεμα» όλων των σχηματισμών που έχουν δημιουργηθεί φαντάζει απίθανο. Αφενός γιατί υπάρχει μεγάλος… συνωστισμός και αφετέρου επειδή όλοι οι επικεφαλής διεκδικούν για τον εαυτό τους τον τίτλο του «αρχηγού». Ο Φαήλος Κρανιδιώτης με τη Νέα Δεξιά, για παράδειγμα, ούτε που θέλει να ακούσει για τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση. Ο άλλοτε συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις που είδαν πριν από μερικούς μήνες το φως της δημοσιότητας και έδιναν ένα ποσοστό της τάξης του 2% στο κόμμα Βελόπουλου ήταν κατασκευασμένες. Άποψη, ωστόσο, που δεν ενστερνίζεται σε καμία περίπτωση ο δεύτερος, ο οποίος συνεχίζει περιοδείες σε όλη τη χώρα.

Από κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις ο Βασίλης Καπερνάρος με τον Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό, ο οποίος ενδιαφέρεται να αποκτήσει «ρίζες» στο νέο πολιτικό σχηματισμό προκειμένου να αποκτήσει ουσιαστικότερη πολιτική υπόσταση, ενώ το ίδιο ισχύει για τον Νίκο Νικολόπουλο που είναι στη Βουλή με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα αλλά ανησυχεί ότι μπορεί να τον συμπαρασύρει η εξαέρωση των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Έντονα δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ναι μεν έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει έτοιμο κομματικό μηχανισμό μέσω του ΛΑΟΣ, όμως η ηλικία του θεωρείται από πολλούς ως ανασταλτικός παράγοντας.

Ο Αντώναρος, ο Μπαλτάκος και ο… Τσιτουρίδης

Αντίθετα με τους παραπάνω εκείνοι που κινούνται πιο δραστήρια και πιο αποφασιστικά είναι οι Ευάγγελος Αντώναρος και Τάκης Μπαλτάκος. Ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τη διετία 2012-2014 ανήκει στο λεγόμενο «Σαμαρικό» μπλοκ και οι φήμες τον θέλουν να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Φράγκο Φραγκούλη, ο οποίος μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι μέσω των πρώτων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο ως ομιλητής. Όσον αφορά στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο του Κώστα Καραμανλή συνομιλεί καθημερινά και σχεδιάζει νέο πολιτικό φορέα μαζί με τους Κατερίνα Παπακώστα και Νίκο Καραχάλιο. Από κοινού αναζητούν χώρο για να στεγάσουν τα γραφεία τους και επικοινωνούν με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να τους κάνουν… μεταγραφή. Μόνο που οι πόρτες που χτύπησαν, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε πολιτευτές από τα… ψηλά ράφια, δεν είχαν θετική για αυτούς ανταπόκριση. Και πως θα γινόταν διαφορετικά, δεδομένου ότι η ΝΔ βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας και ουδείς πολιτευτής θα ήθελε να ρισκάρει το πολιτικό του μέλλον, ιδίως όταν γνωρίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε θέση δημοσκοπικής ισχύος.

Ο δρόμος των Αντώναρου, Παπακώστα και Καραχάλιου ενδέχεται να διασταυρωθεί με το Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών του Σάββα Τσιτουρίδη. Πέραν του «Καραμανλικού» παρελθόντος, τους ενώνουν οι συχνές τους επιθέσεις, με κάθε ευκαιρία, προς το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην «παρέα» των παραπάνω φημολογείται ότι ετοιμάζεται να προστεθεί και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μετά τη διαγραφή του από τα μητρώα της Νέας Δημοκρατίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν ανησυχούν στην Πειραιώς

Στην Πειραιώς παρακολουθούν τις εξελίξεις και ενημερώνονται για όλες τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρόλα αυτά δεν ανησυχούν. Υπενθυμίζουν διαρκώς τη ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ για το τι έπαθε το… πρόβατο που έμεινε εκτός μαντριού και σημειώνουν με νόημα πως η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα της μεταπολίτευσης που παραμένει «κόμμα εξουσίας», σχεδόν διπλασιάζοντας τα ποσοστά του συγκριτικά με τις διπλές εκλογές του 2012. Αυτό το στοιχείο δείχνει πολλά, τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζουν υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς.

Loading