Ξυδάκης: «Δύσκολο να συνεργαστούμε με τη Δεξιά»

Στο σχέδιο συγκρότησης ενός «προοδευτικού μετώπου» και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία αναφέρθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Νίκος Ξυδάκης, στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά», στο Flash Radio 99,4 και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο.

propoli

Κληθείς να σχολιάσει το σχηματισμό της «Γέφυρας», ο πρώην Αν. Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε:

«Η συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου συντελείται σταδιακά από το 2012, με κορύφωση τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. Οι διευρύνσεις συντελούνται από τη βάση, και πραγματοποιήθηκαν με τη μετακίνηση 1.500.000 ψηφοφόρων από το 2012 ως το 2015. Αυτό, εκ των πραγμάτων, άλλαξε το ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε πιο πολυσυλλεκτικός».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι διευρύνσεις να κάνουν ζημιά και ο κόσμος να πει «και αυτοί το ίδιο είναι», ο κ. Ξυδάκης απάντησε:

«Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο κι εκεί πρέπει να είσαι προσεκτικός ως προς την πολιτική σου φυσιογνωμία. Μετακινήσεις συνέβαιναν πάντα. Θυμηθείτε τη διάλυση του Κέντρου στη Μεταπολίτευση και την προσχώρηση των στελεχών του και στη Δεξιά και στην Αριστερά».

«Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ίδιος με εκείνον του 2015»

«Υπάρχει ένα μικρό ρίσκο να θαμπώσεις λίγο την προσωπικότητά σου», σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Αλλά δεν υπάρχουν σχηματισμοί με αξιώσεις κυβερνησιμότητας που να μην κάνουν μία μείξη. Η Αριστερά πρέπει να προσαρμόζεται για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ίδιος με το ΣΥΡΙΖΑ του 2009 ή του 2012, ούτε καν με τις αρχές του 2015. Η κυβερνητική πολιτική της τελευταίας 4ετίας δεν μπορούμε να πούμε πως είναι χαρακτηριστική της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προέκυψε από μία πραγματικότητα της ανάγκης και όχι της επιθυμίας. Αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε κάποιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που μας επιβλήθηκαν από τους δανειστές μας».

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ

Τέλος, ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε: «Πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο των φιλελεύθερων και προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά, και αυτό θα πρέπει να το δουν και οι συντηρητικοί. Γιατί τις επιπτώσεις της επέλασης της ακροδεξιάς τις βιώνει ήδη η κα Μέρκελ. Εμείς όμως θα ήταν πολύ δύσκολο να συνεργαστούμε με τη Δεξιά. Άλλωστε, μόνο στη Γερμανία υπάρχει παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη, όπου όμως οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές».

Loading