Οι Βρυξέλλες θορύβησαν και τον Τσίπρα

Οι Βρυξέλλες θορύβησαν και τον Τσίπρα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Πιέρ Μοσκοβισί επιχείρησε, κατά τη σημερινή (Πέμπτη) παρουσία του στην Αθήνα, να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησε η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο και στο Μαξίμου θορυβήθηκαν από τις αρνητικές επικρίσεις που εμπεριέχονται σε αυτή, τις οποίες θα της ήθελαν πιο στρογγυλεμένες με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε και για χάρη των Ευρωπαίων ένα σημαντικό πρόβλημα όπως το Μακεδονικό.

Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν διακοπεί εδώ και καιρό λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, έλπιζε σε μια περίοδο χάριτος από τις Βρυξέλλες ενόψει και του φόβου για την άνοδο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Την κυβέρνηση ανησυχούν ιδίως οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία κι εφορία- η Κομισιόν ζητά αντισταθμιστικά μέτρα- που αποτελούν εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ κι ένα από τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός για να αντιστρέψει το σε βάρος του αρνητικό κλίμα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνώριζε σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο της έκθεσης, αν και σε συνεργάτες του δηλώνει πως μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου να επιστραφεί στη χώρα μας το ένα δισ. ευρώ που διακρατείται από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Όπως κι αν έχει, το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση Τσίπρα- Μοσκοβισί και οι θετικές δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων θεωρούν από το Μαξίμου πως άμβλυναν τις αρνητικές εντυπώσεις από την έκθεση της Κομισιόν.

Ανησυχία για το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή

Την ίδια ώρα, δεν λείπει η ανησυχία από τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα για το κλίμα που θα συναντήσει ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή με θέμα την προετοιμασία του κόμματος ενόψει των εκλογών.

Ιδίως οι “53+” ακονίζουν εδώ και καιρό τα μαχαίρια τους, αλλά και οι προεδρικοί ετοιμάζουν τη δική τους αντεπίθεση.

 

 

Loading