Του Χρήστου Τσαλικίδη
Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως τα «μηνύματα» που στέλνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις βγάζουν «καθαρό» νικητή στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες έπαψαν πλέον να μοιάζουν και τόσο μακρινές.
Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το προεκλογικό νερό των παροχών στο… αυλάκι, είναι ξεκάθαρο ότι αναζητά βολική ημερομηνία για να στηθούν οι εθνικές κάλπες. Και ίσως αυτό να γίνει νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, που έχουν οριστεί για τα τέλη του προσεχούς Μαΐου.
Αυτό είναι, άλλωστε, το μήνυμα που στέλνουν στον Αλέξη Τσίπρα οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες ως «φωτογραφίες» της στιγμής αποτυπώνουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την αδιαφορία του εκλογικού σώματος απέναντι στην κυβερνητική παροχολογία, σκανδαλολογία. Το ίδιο ισχύει και για τη μη περικοπή των συντάξεων, για την οποία κανένας ακόμα δεν γνωρίζει εάν είναι προσωρινή ή οριστική.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο (πυκνό πολιτικά) διάστημα καταγράφουν κατά μέσο όρο διψήφια διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Στη μέτρηση της Public Issue, για παράδειγμα, η απόσταση που τους χωρίζει είναι 16,5%, με το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει το 38,5% και το κυβερνών κόμμα το 22%. Σε εκείνην της Pulse, που δημοσιεύτηκε σχεδόν το ίδιο διάστημα η διαφορά βρέθηκε στο 9,5% με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 31,5% των ερωτηθέντων και τον ΣΥΡΙΖΑ το 22%.
Η παγιωμένη διαφορά, σε συνδυασμό με το αδιαμφισβήτητο προβάδισμα της Πειραιώς οφείλεται κυρίως στο υψηλό ποσοστό συσπείρωσής των ψηφοφόρων της ΝΔ, που αγγίζει το 85%. Είναι αλήθεια πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κερδίζει σημαντικές ροές ψηφοφόρων από άλλα κοινά. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται οριακά στο 50%, αποδεικνύοντας ότι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος έχουν αποδεχθεί την εκλογική ήττα.
Με βάση το τελευταίο στοιχείο βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να επενδύσει πολιτικά στη μη περικοπή των συντάξεων απέτυχε παταγωδώς, καθώς η κοινωνία -με απλά λόγια- δεν… τσίμπησε. Πως μπορούσε άλλωστε να γίνει αυτό, όταν όλοι γνωρίζουν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι συντάξεις μειώθηκαν 21 φορές. Και επίσης, δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν ότι η αποφυγή του νέου «ψαλιδίσματος» των εισοδημάτων δεν συνεπάγεται αύξηση τους. Άρα τα οικονομικά των νοικοκυριών δεν άλλαζαν προς το καλύτερο…
Δεν… τσίμπησε η κοινωνία
Τα προσδοκούμενα πολιτικά οφέλη δεν είχε ούτε και η υπόσχεση Τζανακόπουλου πως η «έξοδος» 10.000 ιερέων από το δημόσιο θα οδηγούσε σε 10.000 προσλήψεις. Δεδομένης της χαμηλής συσπείρωσης που εμφανίζουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές πως δεν πείστηκαν από την προεκλογικού τύπου εξαγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που μόλις το 17% (Pulse) απαντά πως ψήφισε στη μέτρηση με γνώμονα τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Το ίδιο ισχύει και για την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίνου να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας εφαρμόζοντας το δόγμα «Πολάκη» για φυλακίσεις των πολιτικών του αντιπάλων. Απόδειξη είναι η δημοσκόπηση της Pulse, καθώς μόνο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους δήλωσε ότι η ψήφος του επηρεάστηκε από την σκανδαλολογία.
Τέλος, το μόνο κόμμα, πέραν της ΝΔ, που μπορεί να ισχυριστεί ότι βγήκε ενισχυμένο από τις δημοσκοπήσεις είναι το ΚΙΝΑΛ καθώς η επιχειρούμενη διεμβόλισή του από τον ΣΥΡΙΖΑ συσπείρωσε την εκλογική του βάση, δίνοντας έναν ποσοστό της τάξης τους 10%. Το αν θα διατηρηθεί, βεβαίως, μέχρι τη βραδιά των εκλογών, θα το δείξει η ιστορία.