ΙΝΤΙΜΕ

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πίσω το χαμόγελο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Επιστρέφουν τα χαμόγελα στο Μαξίμου χάρη σε δημοσκοπήσεις- φανερές και κρυφές- που έχουν στη διάθεσή τους και οι οποίες δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας από τη ΝΔ στο δρόμο για τις ευρωεκλογές κι ενδεχομένως για τις βουλευτικές κάλπες.

Εστιάζουν κυρίως στη λαϊκή αποδοχή των μέτρων κοινωνικής ανακούφισης που έχουν ληφθεί, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα οποία θα συνεχιστούν και τα οποία είναι ικανά να ανατρέψουν πλήρως το σκηνικό.

Αντιλαμβάνονται, ωστόσο, και οι ίδιοι ότι το “ματς” δεν έχει ανατραπεί πλήρως και οι δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά είναι πολλές και δεν αφορούν μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία στοιχίζει πολύ στο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στη Βόρειο Ελλάδα.

Γι’ αυτό κι άμεση προτεραιότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η πλήρης εξαΰλωση του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού, καθώς και η αποτροπή διεργασιών στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ- βλ. συμμαχία Παναγιώτη Λαφαζάνη με Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνη Βαρουφάκη και ΑΝΤΑΡΣΥΑ- που ενδεχομένως να προκαλέσουν νέα διαρροή ψηφοφόρων από το κυβερνών κόμμα.

Από την άλλη, πάντως, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου είναι ικανή να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 3% των ψήφων, να μπει στη Βουλή και να στοιχίσει στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να βγει πρώτος ή να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Η επίθεση στο ΚΙΝΑΛ την οποία εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή είναι, απλώς, ένα κομμάτι στην αλυσίδα της κλιμάκωσης των επιθέσεων σε βάρος του κεντροαριστερού φορέα την ώρα που το Μαξίμου αγωνιά για την καλύτερη διαχείριση του ζητήματος των “κόκκινων” δανείων, το οποίο απειλεί όχι μόνο τους δανειολήπτες, αλλά και την κυβερνητική συνοχή, με δεδομένη τη διαφωνία με τη στρατηγική και τους χειρισμούς του Γιάννη Δραγασάκη επί του θέματος.

Τέλη Μαρτίου η απόφαση

Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός θα λάβει την οριστική του απόφαση για το χρόνο τέλεσης των εκλογών στα τέλη Μαρτίου.

Αν η δημοσκοπική διαφορά από τη ΝΔ είναι τότε μικρότερη από τις πέντε μονάδες αυτό το επικρατέστερο σενάριο είναι ο Οκτώβριος, αφού κι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να ολοκληρώσει την θητεία του.

Αν είναι μεγαλύτερη, τότε οι βουλευτικές κάλπες θα στηθούν είτε στις 26 Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές, είτε μία εβδομάδα αργότερα, στις 2 Ιουνίου.

Loading