INTIME

Οι επικρατέστεροι για ευρωεκλογές-αυτοδιοικητικές

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ θα απασχολήσει την Κεντρική Επιτροπή του μεθεπόμενου Σαββατοκύριακου, με τον Αλέξη Τσίπρα να προβληματίζεται εντόνως για τη σύνθεσή του και ιδίως για τον επικεφαλής του.

Οι μόνοι σίγουροι αυτήν τη στιγμή είναι οι τρεις εναπομείναντες ευρωβουλευτές (Μανώλης Γλέζος, Νίκος Χουντής, Σοφία Σακοράφα, Κώστας Χρυσόγονος αποχώρησαν στην πορεία για διάφορους λόγους), δηλαδή οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Από εκεί και πέρα είναι αρκετοί εκείνοι οι οποίοι έχουν κατά βάση αυτοπροταθεί, με τα ονόματα που ξεχωρίζουν να είναι αυτά των Γιώργου Κατρούγκαλου, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Λυδίας Κονιόρδου και Γιάννη Μουζάλα.

Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός επιθυμεί ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου να είναι μια προσωπικότητα που να συμβολίζει το άνοιγμά του προς τη Σοσιαλδημοκρατία.

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί πως φαβορί να διαδεχθεί τον Δημήτρη Αβραμόπουλος ως Έλληνας Κοινοτικός Επίτροπος είναι ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος και το επιθυμεί διακαώς.

Όλα, βεβαίως, ως προς την επιλογή του Επίτροπου θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση μετά από το Μάιο ώστε να μπορέσει να είναι ο κ. Τσίπρας εκείνος που θα κάνει την επιλογή.

Ως προς τις περιφερειακές εκλογές, έχουν ήδη ανακοινωθεί οι νυν περιφερειάρχες Ρένα Δούρου στην Αττική, Θοδωρής Καρυπίδης στη Δυτική Μακεδονία, Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη κι Απόστολος Κατσιφάρας στη Δυτική Ελλάδα, καθώς κι ο Γιώργος Δέδες στην Πελοπόννησο κι ο Κωνσταντίνος Κατσιμίγας στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη.

Για την Κεντρική Μακεδονία ακούγεται εντόνως το όνομα του υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, και για το Νότιο Αιγαίο του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού.

Μεγάλα ερωτηματικά Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Το μεγάλο ερωτηματικό, πάντως, παραμένει ο δήμος Αθηναίων, όπου η επιλογή έχει ήδη αργήσει- με δεδομένο κι ότι Κώστας Μπακογιάννης και Παύλος Γερουλάνος έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία- κι αυτό υποστηρίζουν κι αρκετοί στην Κουμουνδούρου και στις τοπικές οργανώσεις.

Ο κ. Τσίπρας θα ήθελε για υποψήφιο τον υφυπουργό Εργασίας, Νάσο Ηλιόπουλο, ωστόσο ο τελευταίος δεν είναι αναγνωρίσιμος.

Μετά, εξάλλου, κι από την αποχώρηση Μπουτάρη από την κούρσα της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός καλείται να ξεκινήσει το ψάξιμο από την αρχή και για τη συμπρωτεύουσα.

Loading