Μετά τη λήψη σχετικής ομόφωνης απόφασης από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε σήμερα (Πέμπτη 24 Μαΐου 2018) την ανάθεση υλοποίησης δύο προγραμμάτων προώθησης της φέτας στις διεθνείς αγορές, συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για προγράμματα με τίτλο «Feta PDO. Let’s get real!», τα οποία απευθύνονται:
- στις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, συνολικού κόστους 2.916.640 ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 75% από την ΕΕ.
- στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, συνολικού κόστους 3.373.224 ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 85% από την ΕΕ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέσα από τα προγράμματα προώθησης θα αναδειχθεί στις αγορές-στόχους η ποιότητα, η παράδοση, η μοναδικότητα, η γνησιότητα και η αυθεντικότητα που σχετίζονται με τη Φέτα ΠΟΠ, ώστε να την καταστήσει συνειδητή επιλογή των καταναλωτών, αυξάνοντας έτσι το μερίδιο αγοράς και τις εξαγωγές.
«Παρά τις περί του αντιθέτου κινδυνολογίες» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Αποστόλου «είχα διαβεβαιώσει πριν λίγες μέρες, όταν ζήτησα και έλαβα τις παραιτήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ότι τα προγράμματα προώθησης της φέτας που εξασφαλίσαμε κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να χαθούν για τη χώρα. Πράγματι, διεκδικήσαμε από την ΕΕ νέα ολιγοήμερη παράταση και επισπεύσαμε τις διαδικασίες ώστε, μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα, η νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα να λάβει τις σχετικές αποφάσεις και να είμαστε σε θέση σήμερα να αναθέσουμε την υλοποίηση των προγραμμάτων. Οι Κασσάνδρες λοιπόν διαψεύστηκαν».
Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι η στήριξη της κτηνοτροφίας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι: «έχουμε δώσει μάχες για την κατοχύρωση της φέτας στις διεθνείς αγορές και έτσι θα συνεχίσουμε. Μας απασχολεί ιδιαίτερα η πίεση που δέχονται εφέτος οι τιμές παραγωγού, ειδικά στο αιγοπρόβειο γάλα. Ανακοίνωσα πριν λίγες μέρες ένα φάσμα παρεμβάσεων για ακόμα εντατικότερους ελέγχους στην αγορά, όσον αφορά τη λειτουργία ανταγωνισμού, πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας ή τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές. Έχουμε πάρει επίσης μέτρα που ενισχύουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων, όπως η πολύ μεγάλη αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενώ εξετάζουμε το ενδεχόμενο απορρόφησης αποθεμάτων τυριών μέσα από τα σχετικά κοινωνικά προγράμματα».
«Η αιγοπροβατοτροφία είναι στενά συνδεδεμένη με την ελληνική ύπαιθρο. Θα τη στηρίξουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο. Περιμένω όμως και από τους φορείς του κλάδου, κυρίως κτηνοτρόφους και τυροκόμους, να συνεννοηθούν, να δημιουργήσουν μια δυναμική διεπαγγελματική οργάνωση και να συνεργαστούν μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης και προκοπής», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Αποστόλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ