Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι επιστρέφουν σπίτι

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Πολιτικά κυρίαρχη και σε τροχιά αυτοδυναμίας είναι η ΝΔ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με την Πειραιώς να στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι επιστρέφουν «σπίτι».

propoli

Η διαπίστωση αφορά κυρίως εκείνο το «κομμάτι» του εκλογικού σώματος που αν και παραδοσιακά ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, εν τούτοις στις εκλογικές αναμετρήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα επέλεξε να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ ή κάποιο άλλο κόμμα.

Το παραπάνω συμπέρασμα εξάγεται από το σταθερό προβάδισμα που διατηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός μεταξύ εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι ψηφοφόροι (32% έναντι 13%). Επίσης και από το 42% των ερωτηθέντων που απαντούν ότι οι προτάσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούν κυρίως τη δοκιμαζόμενη μεσαία τάξη έναντι 18% εκείνων που πιστεύουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Η ικανοποίηση που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ γίνεται ακόμα μεγαλύτερη λόγω της θετικής απήχησης που είχαν στην κοινωνία οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του «Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου». Το γεγονός ότι μετά τη ΔΕΘ ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό θετικής ψήφου μεγαλύτερο από την πρόθεση ψήφου της ΝΔ είναι ενδεικτικό της «γαλάζιας» δυναμικής που αναπτύσσεται. Ταυτόχρονα αποδεικνύει και το εύρος της μεγάλης δεξαμενής των ψηφοφόρων που «επαναπατρίζονται» μέρα με την ημέρα.

«Μόλις ξεδιπλώσουμε πλήρως το κυβερνητικό μας πρόγραμμα αυτό το κοινωνικό ρεύμα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο» σχολιάζουν πηγές της Πειραιώς. Για αυτό και τις τελευταίες ημέρες έχει δοθεί έμφαση στην όσο το δυνατόν καλύτερη επικοινωνία προς τα έξω των μεταρρυθμιστικών αλλαγών που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Η βαρύτητα δίνεται κυρίως στο ασφαλιστικό, όπου δέσμευση του κόμματος είναι να καταργήσει το Νόμο Κατρούγκαλου και να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ώστε να υπάρχει ισχυρότερο κίνητρο για ασφάλιση και απασχόληση.

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται να εφαρμοστούν αφορούν τους νέους εργαζόμενους. Εκείνους, δηλαδή, που θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά τη μεταρρύθμιση και θα αλλάξει μόνο αυτό που σήμερα αποκαλείται «επικουρική» σύνταξη.

Οι αλλαγές που προτίθεται να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία είναι απλές. Οι νέοι ασφαλισμένοι θα αποταμιεύουν στον ατομικό τους κουμπαρά, που οι ίδιοι θα επιλέξουν και θα είναι είτε δημόσιο ταμείο είτε ιδιωτική ασφαλιστική. Αναλυτικότερα, οι εισφορές 7% στον δεύτερο πυλώνα θα συσσωρεύονται και θα επενδύονται με βάση ευρέως αποδεκτούς κανόνες και με ενιαία εποπτεία, δημιουργώντας αποθεματικά που θα φέρνουν αποδόσεις για τους δικαιούχους. Έτσι, για παράδειγμα, ένας νέος με περίπου 1.200 ευρώ/μήνα μέσο μισθό στον εργασιακό του βίο των 40 ετών, με μια συντηρητική απόδοση 3% θα έχει σωρεύσει στον «κουμπαρά» του 84 χιλιάδες ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό αρκεί για να του αποδώσει μηνιαία σύνταξη περίπου 500 ευρώ/μήνα, μόνο από τον δεύτερο πυλώνα. Σε αυτόν προστίθεται τόσο η εθνική σύνταξη (384 ευρώ/μήνα) όσο και το αναλογικό μέρος των εισφορών του στον πρώτο πυλώνα. Έτσι, αφενός διασφαλίζεται ότι οι νέοι σήμερα θα λάβουν συντάξεις και αφετέρου ότι αυτές οι συντάξεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με ό,τι προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Loading