Τόσο στη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Πιερίας, Αστέριος Καστόρης.
Σε ερώτηση σχετικά με τον ονοματολογική συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων, ο Α. Καστόρης, εκτίμησε ότι ο εθνικισμός ο οποίος δημιουργείται με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, αποτελεί ένα όχι μόνο εθνικό αλλά και παγκόσμιο γεγονός, το οποίο έχει ως πηγή την παγκόσμια οικονομική κρίση.
«Νομίζω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ήταν η αφορμή, το όχημα προκειμένου να βγει προς τα έξω μία πολύ συγκεκριμένη και καλά οργανωμένη πολιτική αυτή που έχει να κάνει με την έξαρση του εθνικισμού, της πατριδοκαπηλίας κλπ. Και βέβαια αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνον ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό και θα έλεγα και παγκόσμιο, ακόμα και στη Λατινική Αμερική. Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο παγκοσμίως, αλλάζει η κοινωνική βάση λόγω της τεράστιας κρίσης που ταλανίζει την κοινωνία εδώ και δέκα χρόνια», εκτίμησε ο βουλευτής Πιερίας.
Όσον αφορά δε τα πιθανά αίτια στα οποία οφείλεται το συγκεκριμένο κοινωνικό φαινόμενο, ο Α. Καστόρης εκτίμησε ότι «το λιγότερο είναι το μεταναστευτικό. Οικονομική βάση. Η κρίση. Όταν ένας άνθρωπος δεν έχει να βάλει πετρέλαιο να ζεσταθεί, όταν είναι άνεργος, όταν δεν μπορεί να ταΐσει τα παιδιά του, είναι φυσικό να αντιδρά, να ξεσηκώνεται, να προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί».
Για την ελληνική οικονομία
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι ο κυριότερο λόγος για τον οποίον δημιουργήθηκε είναι και το γεγονός πως «τα χρήματα φεύγουν στο εξωτερικό. Υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι έως και 600 δισ. ελληνικός πλούτος έφυγε στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο κύριος λόγος της έντονης κρίσης που δημιουργήθηκε».
«Για να ξεπεραστεί η κρίση, χρειάζονται δύο πολύ στοχευμένες πολιτικές. Η μία έχει να κάνει με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων προκειμένου να στηριχθεί η εσωτερική παραγωγή και κατανάλωση και το δεύτερο είναι να υπάρξουν πραγματικές επενδύσεις που μπορούμε κυρίως στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό στην Ελλάδα. Δε μπορούμε να τα κάνουμε όλα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα όμως τόνισε ότι «η ανάπτυξη πρέπει να είναι και δίκαια. Το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης δεν πρέπει να ξαναοδηγηθεί στα χέρια κάποιων ολίγων εκλεκτών, που παίρνανε ενώ ήταν το 20%, παίρναμε το 80% των επιδοτήσεων. Πρέπει το 80% των επιδοτήσεων να πάει στο 80% των παραγωγών. Αυτό είναι δίκαια ανάπτυξη».
Επιστρέφοντας, στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, και σε ερώτηση σχετικά με το σε ποιο βαθμό μπορεί το γεγονός αυτό να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Α. Καστόρης, δήλωσε ότι «μέρα με τη μέρα αλλάζει η κατάσταση. Η αντιπολίτευση θα το έχει στην ατζέντα της και θα προσπαθήσει καθημερινά να το διατηρεί, γιατί πιστεύει ότι έτσι θα έχει οφέλη εκλογικά. Ξέρω όμως ότι όσο οι μέρες περνάν, ο κόσμος θα καταλαβαίνει για ποιο λόγο έγινε η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα καταλάβει ότι είναι επωφελής συμφωνία και για τους δύο λαούς. Και ιδιαίτερα εμείς εδώ στη Πιερία, ο τουρισμός μας στο μεγαλύτερο μέρος εξαρτάται από αυτούς τους γείτονές μας. Εμείς μεγαλώσαμε 40 τόσα χρόνια, οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στη Πιερία, ως τουρίστες με τα λίγα χρήματα που διαθέτουν. Είναι ένας φίλος, γείτονας λαός».
Όσον αφορά δε το σενάριο ενός δημοψηφίσματος για το συγκεκριμένο ζήτημα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε ότι «μπορεί επικοινωνιακά να γίνανε ορισμένα λάθη ή ελλείψεις. Τα δικαιώματα, όμως δε μπαίνουν σε κρίση δημοψηφίσματος. Είναι ευθύνη της Πολιτείας, της κυβέρνησης, να δώσει λύσεις τέτοιες που να στηρίζουν τον ίδιον τον λαό».