Οι Πρέσπες κρίνουν το πολιτικό έτος 2019

Οι Πρέσπες κρίνουν το πολιτικό έτος 2019

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ακόμα κι ο Νοστράδαμος θα τα έβρισκε σκούρα αν του ζητούσαν να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα το 2019!

Το να αποκαλούσαμε το τοπίο θολό θα ήταν ακόμα ένα δημοσιογραφικό κλισέ, αν δεν είχε ωστόσο ισχυρή βάση αληθείας.

Γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε από τα δεδομένα, τουλάχιστον όπως αυτά διαμορφώνονται στο τέλος του 2018 κι ας μην είναι κι αυτά και τόσο δεδομένα, έχοντας πάντως υπόψη ότι τις πολιτικές εξελίξεις, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα πυροδοτήσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στα μέσα Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τροπολογίες που πέρασαν και οι οποίες διασαφηνίζουν τι εννοείται με τον όρο “μακεδονική εθνότητα”- υπηκοότητα και μόνο- κι εξηγείται ότι δεν γίνεται λόγος για μακεδονική μειονότητα, αλλά για ομογένεια- όπως ισχύει και στο ελληνικό Σύνταγμα- έχουν πηγή προέλευσης τη χώρα μας.

Κι αυτό γιατί τόσο στο Μαξίμου όσο και στο ΥΠΕΞ συνειδητοποίησαν ότι, μαζί με την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας- για την οποία παραπέμπουν στη μακρινή διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα το 1977-, αυτά είναι τα πιο ακανθώδη ζητήματα της Συμφωνίας και τα οποία δυσκολεύουν όσους θέλουν να την ψηφίσουν- πλην ΣΥΡΙΖΑ- να το πράξουν.

Παραλλήλως, αφαιρούν, όπως πιστεύουν, και τα τελευταία ουσιαστικά επιχειρήματα αξιοπιστίας της άρνησης της ΝΔ να την κυρώσει, αλλά κι ενδεχομένως του Ποταμιού.

Στην περίπτωση που οι Σκοπιανοί ολοκληρώσουν τη δική τους διαδικασία στο συμφωνημένο χρόνο, η ανάλογη στην ελληνική Βουλή δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από το Φεβρουάριο στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Οι Πρέσπες αναμένεται να έρθουν προς συζήτηση και κύρωση στην Ολομέλεια το Μάρτιο, όταν άλλωστε Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό να συζητήσουν το μέλλον της συνεργασίας τους.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν στην Politik τη σχεδόν απόλυτη βεβαιότητά τους ότι υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός ψήφων για την κύρωσή της, αναφέροντας με νόημα πως δεν αποκλείεται να ψηφίσουν υπέρ και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, της Ένωσης Κεντρώων ή ακόμα και της ΝΔ, ανεβάζοντας τον αριθμό των θετικών ψήφων σε 153 με 154 ή και περισσότερες.

Όπως κι αν έχει, στο Μαξίμου πιστεύουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν πρόκειται να τους προδώσει, μολονότι θεωρούν βέβαιη την κοινή του εκλογική κάθοδο με τη ΝΔ.

Ο Σταύρος δεν είναι τυχοδιώκτης”, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Αυτό σημαίνει ότι πέραν της δικής του θετικής ψήφου εξασφαλίζονται και οι αντίστοιχες των βουλευτών του Γιώργου Μαυρωτά, Σπύρου Λυκούδη και Σπύρου Δανέλλη, με τους δύο τελευταίους να θεωρούνται βέβαιους ανεξαρτήτως της στάσης του αρχηγού τους.

Από ποια δεξαμενή θα βρεθούν, όμως, οι υπολειπόμενες δύο ψήφοι, με δεδομένο ότι στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν την υπερψήφιση της Συμφωνίας με σχετική πλειοψηφία και η μυστική ψηφοφορία δεν επιτρέπεται, αφού αφορά μόνο ζητήματα που σχετίζονται με πρόσωπα- όπως για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής- κι όχι την κύρωση διεθνών συμφωνιών;

Πρώτοι υποψήφιοι είναι ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κι ανεξάρτητη βουλεύτρια, Κατερίνα Παπακώστα, καθώς και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά (υπουργός Τουρισμού) και Θανάσης Παπαχριστόπουλος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), έστω κι αν μετά από σχετική συμφωνία Τσίπρα- Καμμένου οι δύο τελευταίοι δεν θα έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα εκλογικά σενάρια

Ακόμα ένα δεδομένο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει για το χρόνο των εκλογών, μολονότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφασή του.

Αν πάνε όλα καλά για τον ίδιο και, ταυτοχρόνως, διασφαλίσει ότι οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο με θετική ψήφο ή την αποχή τους, έστω κι αν ο κ. Καμμένος αποσύρει τον εαυτό του και τους υπουργούς του, τότε σημείο- κλειδί θα είναι οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέχρι τότε κλείσει κι άλλο την ψαλίδα και προμηνύεται ντέρμπι, το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της ολοκλήρωσης της τετραετίας και της προσφυγής στις κάλπες τον Οκτώβριο, ακόμα κι αν ο κ. Τσίπρας χάσει τις ευρωεκλογές με μικρή διαφορά.

Από τη σκέψη, ωστόσο, του πρωθυπουργού δεν έχει φύγει η διενέργεια των βουλευτικών εκλογών στις 19 Μαΐου, μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών και μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές.

Αυτό προϋποθέτει και πάλι κλείσιμο της ψαλίδας, αλλά κι απόφαση Τσίπρα να μην ρισκάρει στην ευρωκάλπη την πρώτη του εκλογική ήττα από τη ΝΔ μετά από το 2012.

Αν η δημοσκοπική ψαλίδα είναι μεγάλη, τότε μάλλον θα κρατηθεί στην εξουσία όσο του επιτρέπει το Σύνταγμα.

Κανείς δεν αποκλείει, πάντως, το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού το Μάρτιο, ακόμα και πριν από την κύρωση των Πρεσπών προκειμένου να αποφύγει το ρίσκο μιας εθνικής τραγωδίας όπως στο Μάτι το καλοκαίρι και του εκλογικού κόστους που αυτή θα αποφέρει και να φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη προ των ευθυνών του και να τον αναγκάσει να εξηγήσει όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και στο διεθνή παράγοντα τη “μικροκομματική”, όπως τη χαρακτηρίζουν από το Μαξίμου, στάση του.

Δεσμεύει η Ενδιάμεση Συμφωνία

Σημειώνεται, εξάλλου, πως οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν ως ενδιαφέρον το σενάριο δύο ψηφοφοριών, μίας για την κύρωση των Πρεσπών και μίας δεύτερης για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έστω κι αν αυτή πάρει χρόνο.

Αναφέρουν, επίσης, πως η γείτονας- από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995- έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει την ενταξιακή διαπραγμάτευση είτε στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είτε στην ΕΕ με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία (ΠΓΔΜ) δίχως η Ελλάδα να μπορεί να ασκήσει βέτο.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και η χώρα μας καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Χάγης το 2011 για το βέτο του Βουκουρεστίου το 2008, το οποίο πριν εφτά χρόνια παρουσιάζαμε πως είχε μόνο απειληθεί και δεν είχε ειπωθεί προκειμένου να κερδίσουμε τη δίκη.

Ποντάρουν σε Ηλιόπουλο

Όπως κι αν έχει, το 2019 θα είναι έτος με πολλές εκλογικές μάχες, με τον κ. Τσίπρα να ποντάρει στα θετικά μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει κι αυτά που πρόκειται να ψηφίσει ώστε, μαζί με το φόβο που προκαλεί στο εκλογικό σώμα η ατζέντα Μητσοτάκη αλλά κι ο ίδιο προσωπικώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ανατρέψει τα σημερινά προγνωστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Μαξίμου εκτιμούν πως η υποψηφιότητα του υφυπουργού Εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου, για το δήμο Αθηναίων διαθέτει τις προδιαγραφές για μια εκλογική νίκη- έκπληξη, η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Γι’ αυτό και ήδη έχουν ξεκινήσει να σκιαγραφούν το προφίλ ενός νέου και δουλευταρά πολιτικού ο οποίος έχει προλάβει να αφήσει έργο τόσο στο υπουργείο όσο και στο προηγούμενο πόστο του ως επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Παπαδημούλης για Επίτροπος

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επέλαση της ακροδεξιάς, η οποία απειλεί να αλλάξει συσχετισμούς δεκαετιών.

Από την άλλη, όμως, δε κρύβουν και την απογοήτευσή τους για τη γενικότερη στάση του ΚΙΝΑΛ η οποία δεν επιτρέπει τη σύμπτυξη κοινού προοδευτικού μετώπου κατά της μισαλλοδοξίας και του νεοφιλελευθερισμού σε εθνικό επίπεδο.

Κατηγορούν, μάλιστα, την Φώφη Γεννηματά πως έχει αποφασίσει στρατηγική συνεργασία με τη ΝΔ, έστω κι αν γνωρίζει ότι αυτή της η επιλογή διασπά το κόμμα της και το απειλεί με εξαΰλωση, ιδίως αν το εκλογικό ποσοστό του κυμανθεί γύρω στο 5% με 6%.

Την ίδια ώρα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα προτείνει τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη ως τον νέο Επίτροπο της χώρας μας στην Κομισιόν, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα είναι αυτός ο οποίος θα μπορεί να λάβει τη σχετική απόφαση τον Ιούνιο κι όχι ο επόμενος πρωθυπουργός που θα έχει προκύψει νωρίτερα από εκλογές.

Loading

Play