Οι τρεις εξεταστικές επιτροπές που θέλει η ΝΔ

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Η ανάδειξη της αδιαφάνειας που χαρακτηρίζει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η αποκάλυψη χαρακτηριστικών περιπτώσεων βρίσκεται πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να κάνουν φύλλο και φτερό τρεις συγκεκριμένες υποθέσεις προκειμένου να διερευνηθούν από εξεταστικές επιτροπές.

propoli

Η πρώτη και σημαντικότερη όλων αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό. «Η αλήθεια για τη διασπάθιση των χρημάτων και τις αδιαφανείς διαδικασίες, θα έρθει στο φως» ξεκαθάρισε ο ίδιος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διασπάθιση χρημάτων. Η δεύτερη θα αφορά στην περίοδο θητείας του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη ΝΔ να δείχνει τον πρώην «Τσάρο» της ελληνικής οικονομίας ως τον κύριο υπεύθυνο για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό την τριετία 2015-2018 και η τρίτη θα έχει στο επίκεντρό της την περίφημη υπόθεση των βλημάτων που επρόκειτο να πουλήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Σαουδική Αραβία.

Από τις τρεις υποθέσεις, ύψιστη σημασία για την Πειραιώς έχει εκείνη που αφορά στο προσφυγικό. Άλλωστε το θέμα φαίνεται πως βρίσκεται στην κορύφωσή του, με τις πρώτες καταγγελίες να έχουν γίνει πριν από περίπου δυο χρόνια. Ήταν Σεπτέμβριος του 2016 όταν ο τότε Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης, είχε παραιτηθεί καταγγέλλοντας τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστήριζε μάλιστα ότι κατά έναν παράδοξο τρόπο η πατρίδα μας ξόδευε ανά πρόσφυγα περισσότερα χρήματα αναλογικά με τις άλλες χώρες.

Ανάλογο περιεχόμενο είχαν και οι καταγγελίες της Αφροδίτης Σταμπούλη, εκλεγμένης βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τον Αύγουστο του 2016 κατονόμασε συγκεκριμένη εταιρεία ότι σιτίζει λιγότερους πρόσφυγες από όσους δήλωνε στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει περισσότερα χρήματα από όσα δικαιούνταν.

«Κλειδί» οι απευθείας αναθέσεις

Στο επίκεντρο της «γαλάζιας» κριτικής για το προσφυγικό βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διότι από τις αρχές του 2016, όταν δηλαδή ανέλαβε τον συντονισμό για την κάλυψη των αναγκών σίτισης, φροντίδας και προμήθειας με είδη πρώτης ανάγκης τις δομές φιλοξενίας, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι απευθείας αναθέσεις. Τότε η επίσημη δικαιολογία ήταν οι «έκτακτες συνθήκες» οι οποίες ουσιαστικά «ξεκλείδωναν» τις υποθέσεις και επιτάχυναν τις… όλες διαδικασίες. Έτσι, σχεδόν τρία χρόνια μετά, άπαντες πλέον διερωτώνται που και πως διατέθηκε το 1,6 δισ. ευρώ από κονδύλια των Βρυξελλών για την κάλυψη των προσφυγικών αναγκών.

Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα όσα συμβαίνουν στον καταυλισμό της Μόριας αποτελούν ντροπή για την Ελλάδα, την αποκλειστική ευθύνη της οποίας φέρει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση. «Πουλάνε ευαισθησία στα λόγια, αλλά με τις πράξεις τους προσβάλλουν τα αισθήματα αλληλεγγύης των Ελλήνων και κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα» σημειώνουν, τονίζοντας πως αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί εκφοβίζει με τη διαδικασία του αυτοφώρου όσους της ασκούν έλεγχο και κριτική.

Loading