Οι 13 στόχοι ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν κάλεσμα, ενόψει ευρωεκλογών, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, χωρίς ηγεμονισμούς κι αποκλεισμούς, για τη συγκρότηση ενός πλατιού προοδευτικού μετώπου.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής, με το μήνυμα να απευθύνεται σε όποιον αισθάνεται Αριστερός, Σοσιαλδημοκράτης, Πράσινος ή ανήκων στο δημοκρατικό Κέντρο κι αφορά προγραμματικούς στόχους για μια σειρά ριζοσπαστικών προοδευτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα χωρίς κάθε πολιτική δύναμη να χάνει την ταυτότητα ή τις ιδιαίτερες στοχεύσεις της.

Σε αυτούς τους στόχους συμπεριλαμβάνονται η εξάλειψη των κοινωνικών και φυλετικών ανισοτήτων, η διεύρυνση κι εμβάθυνση της δημοκρατίας, η υπεράσπιση της εργασίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η ισότητα των φύλων.

“Ριζοσπαστική, προοδευτική συμμαχία”

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βασικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συγκρότησης του ευρωψηφοδέλτιου- τα πρώτα ονόματα αναμένονται αυτήν την εβδομάδα- είναι οι εξής:

1.Η προστασία του δικαιώματος στην εργασία.

  1. Η συνολική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
  2. Η δημοκρατική θωράκιση των θεσμών και των διαδικασιών εντός της ΕΕ.
  1. Η προσήλωση σε μια ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική φιλειρηνική, πολυδιάστατη, με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δημοκρατική βούληση κάθε λαού.
  1. Ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
  1. Ενίσχυση του κινήματος ειρήνης, των κινήσεων πολιτών και κυβερνήσεων που διεκδικούν την εξάλειψη των πυρηνικών εξοπλισμών.
  2. Η πλήρης απάλειψη των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα.
  1. Η αποκατάσταση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς.

9.Ισχυρός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και κοινή φορολογική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ.

  1. Συστηματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  1. Δεσμευτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, καθώς και η αξιοποίηση φυσικών πόρων χωρίς χρήση καταστροφικών μεθόδων.
  1. Προστασία των πολιτών από τη χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων.
  1. Πανευρωπαϊκή συμφωνία για τα δικαιώματα των ζώων.

Για όλα αυτά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καλεί κάθε προοδευτική πολιτική δύναμη σε μια κοινή προσπάθεια ώστε να διαμορφωθεί μια λαϊκή, ριζοσπαστική, προοδευτική συμμαχία.

 

 

Loading