Οι 6 εθνικοί στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Έξι είναι οι εθνικοί στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα που ονειρεύεται και στους οποίους εκτιμά ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος σύγκλησης με πολιτικές δυνάμεις, αλλά και με ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας που δεν ανήκει στον πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας.

propoli

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας οραματίζεται:

  1. Μια κοινωνία με ευκαιρίες για πρόοδο και ευημερία για όλους,
  2. μια οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμα, που θα φέρει επενδύσεις,
  3. ένα πολιτικό σύστημα διαφανές και λειτουργικό ένα κράτος δίκαιο και αποτελεσματικό,
  4. μια παιδεία που θα προετοιμάζει το μέλλον και να συνδέεται με την πραγματική οικονομία,
  5. μια χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου αλλά και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις δημοκρατίας
  6. και τέλος μια Ελλάδα που δεν θα ανήκει, απλά, στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά θα βρίσκεται σε μια πραγματικά ισότιμη σχέση με τους εταίρους της. Και μια Ελλάδα που θα έχει πάντα στο πλευρό της και μια αξιοποιεί τη δύναμη του ελληνισμού, παντού στον κόσμο.

Όπως σχολίασε, μάλιστα, δηκτικά, στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος, «κάθε ημέρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παραμένουν στην εξουσία, οι πληγές στην Ελλάδα δεν πολλαπλασιάζονται μονάχα, αλλά κακοφορμίζουν».

 Οι δυο δεσμεύσεις Μητσοτάκη

Ασκώντας κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα δεσμεύτηκε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία αντιστέκεται σθεναρά, αλλά με σύνεση και αποφασιστικότητα στη συμφωνία των Πρεσπών. «Μια συμφωνία που συντάχθηκε ερήμην της Ελληνικής Βουλής. Μια συμφωνία που εμείς δεν πρόκειται να κυρώσουμε. Και ζητάμε εκλογές ακριβώς γιατί πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατό ένα τέλος στα αρνητικά τετελεσμένα, τα οποία παράγονται, δυστυχώς, κάθε μέρα -και θα εξακολουθούν να παράγονται και τους επόμενους μήνες- έτσι ώστε να αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός με την ψήφο του και για την πορεία αυτού του μεγάλου εθνικού θέματος» όπως είπε.

Η δεύτερη δέσμευσή του αφορούσε την απόφαση να εφαρμόσει ως αυριανός πρωθυπουργός μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. «Τα σύνορα θα φυλάσσονται» ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το πώς η Ε.Ε. θα φυλάσσει τα εξωτερικά της σύνορα, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να απουσιάζει εξαιτίας των ιδεοληψιών του Αλέξη Τσίπρα. «Έχουμε δεσμευθεί -και έχουμε περιγράψει ακριβώς πώς θα το κάνουμε- ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου θα επιταχυνθεί. Και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, θα επιστρέφουν αμέσως στις χώρες προέλευσής τους για να μπορέσουν γρήγορα να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όμως, και κάτι ακόμα: Όσοι μένουν εδώ, όσο εκκρεμεί η διαδικασία των αιτήσεων ασύλων τους, θα ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας και όχι στη σημερινή αθλιότητα που τους έχουν οδηγήσει αυτοί που, τελικά, παίζουν παιχνίδια στην πλάτη δυστυχισμένων ανθρώπων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε τέλος πως τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και ως επόμενη κυβέρνηση, η ΝΔ θα κάνει ό,τι πρέπει  για να διαλευκανθεί τι απέγινε και το… τελευταίο ευρώ από τα 1,6 δισ. ευρώ που εισέπραξε η Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Η Νέα Δημοκρατία -τώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση, αύριο ελπίζουμε με τη στήριξη των πολιτών ως επόμενη κυβέρνηση- θα κάνει ό,τι πρέπει για να πέσει φως στο σκοτάδι που πάει να σκεπάσει τόσο τη Μόρια όσο και το Μάτι. Θα ψάξει και θα μάθει πού πήγε και το τελευταίο ευρώ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, αλλά και πώς αυτοί που στην αρχή περνούσαν τα ανοιχτά σύνορα, «λιάζονταν», στη συνέχεια «εξαφανιζόντουσαν», κατέληξαν σήμερα ουσιαστικά αιχμάλωτοι σε κέντρα κράτησης ανοιχτού ουρανού στη Λέσβο» κατέληξε.

Loading