Τους «οκτώ» ζήτησε από τον Τσίπρα ο Ερντογάν (vd)
INTIME

Τους «οκτώ» ζήτησε από τον Τσίπρα ο Ερντογάν (vd)

Τον επαναπατρισμό των οκτώ Τούρκων αξιωματικών ζήτησε και επισήμως από τον Αλέξη Τσίπρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε ιδιαιτέρως στο εν λόγω ζήτημα, με τις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, στην Άγκυρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, τόνισε πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά επανέλαβε και το σεβασμό του στην ανεξαρτησία και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Στα αξιοσημείωτα των δηλώσεων του Ερντογάν, το γεγονός ότι χαρακτήρισε «ομογενείς» του Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης. Παράλληλα, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να λύσει “το θέμα των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη”.

Αρχικά, το λόγο πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Είμαστε ευχαριστημένοι που βλέπουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του στη χώρα μας. Θέλω να καλωσορίσω στην Τουρκία τον πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να εντοπίσουμε έναν οδικό χάρτη πριν ξεκινήσουμε το διάλογο. Θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης».

Όσον αφορά το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι «έχουμε υπερβολικό φόρτο ως Τουρκία σε σχέση με τους μετανάστες. Η Τουρκία έχει τηρήσει όσες υποσχέσεις έχει δώσει. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τις έχει τηρήσει».

Μήνυμα για τους «οκτώ»

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της τρομοκρατίας, καθώς και στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, λέγοντας:

«Μιλήσαμε για θέματα τρομοκρατίας με τον κ. Τσίπρα. Ως σύμμαχοι πρέπει να είμαστε από κοινού απέναντι στην τρομοκρατία, όπως κατά του PKK, του FETO. Οι φυγάδες αυτών των κινημάτων δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Εφιστώ την προσοχή της γειτονικής χώρας: Η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες, αυτοί ευθύνονται για τους νεκρούς. Πρέπει να σεβαστούμε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους την 18 Ιουλίου (σ.σ. στο αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του), το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα».

Τσίπρας: «Ειλικρινής διάλογος»

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, αναφέρθηκε αρχικά στη σημασία του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τη συνεργασία τους στο μεταναστευτικό:

«O διάλογός μας, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν διάλογος ειλικρινής, σημαντικός όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας. Οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και για πρώτη φορά καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος – της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική ευρωτουρκική συνεργασία, να βάλουμε μπρος ταυτόχρονα και τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία, να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή, καταφέραμε να προωθήσουμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό, που φτάσανε πολύ κοντά σε λύση, ανοίγοντας και δύσκολα θέματα, όπως το ζήτημα της ασφάλειας».

«Αγκάθι η υπόθεση των αξιωματικών»

Όσον αφορά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του κ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχε τηλεφωνήσει στον Τούρκο Πρόεδρο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, για να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας, μιας χώρας που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και την ελευθερία και καταδικάζει κάθε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας.

Πρόσθεσε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σε αυτήν τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα και στον αέρα.

Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, σημειώνοντας ότι αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως και στη συνέχεια η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία.

«Δεν αποδεχθήκαμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής που δεν το πράξαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Σήμερα στις συνομιλίες μας έγινε για μια ακόμα φορά σαφές ότι ούτε ο εσείς, ούτε εγώ, δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα».

Επίσης, επεσήμανε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας» και υπενθύμισε ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, το Δεκέμβριο του 2017, ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια για Τούρκο πρόεδρο και πως ο ίδιος έχει επισκεφθεί τέσσερις φορές την Τουρκία σε τέσσερα χρόνια.

Σημείωσε, δε, ότι σε αυτό το θετικό πνεύμα «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Δεν είναι καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες»

Όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα των οκτώ αξιωματικών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι γενικότερα «οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα».

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι στην Ελληνική Δημοκρατία υπάρχουν διακριτές εξουσίες και πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ως κράτος δικαίου, σημείωσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Τόνισε παράλληλα τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο στην περιοχή.

«Ενανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρος»

Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που θα καθιστά την «επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ».

Loading