“Ολοένα και κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν δημοσκοπήσεις που θα βρουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα διαρρέουν από το Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο ακόμα και για διαφορές που βρίσκονται κάτω από το 4% και πόρρω απέχουν από τη διψήφια απόσταση την οποία μέχρι πρότινος προπαγάνδιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνουν, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει ήδη εξασφαλίσει ένα ποσοστό πάνω από 20%, με ανοδικές τάσεις, σε αντίθεση με τη ΝΔ που κινείται κάτω από το 30% και καθοδικά.

Την ίδια ώρα, η ήπια στάση που κράτησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, για την επίθεση με μπογιές του “Ρουβίκωνα” στην κατοικία του εκτιμάται από την κυβέρνηση πως λειτουργεί ως ψήφος εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτον προς την ίδια.

Κι αυτό γιατί πόρρω απέχει από το κλίμα ανασφάλειας κι ανομίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ την ίδια ώρα αναγνωρίζεται ο αναβαθμισμένος ρόλος της χώρας μας στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Πάιατ στις επαφές του με τον πρωθυπουργό και υπουργούς κάνει τις παρατηρήσεις του για θέματα τρομοκρατίας, όπως για παράδειγμα για τις άδειες που χορηγήθηκαν στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ωστόσο δεν πρόκειται να εκφράσει τις ενστάσεις του δημοσίως, ιδίως λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα θετικά μέτρα

Όσον αφορά τις αιτιάσεις του Γιάννη Στουρνάρα, από το Μαξίμου επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν διακινδυνεύει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως η νέα οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από το περασμένο φθινόπωρο έχει αποδειχθεί ότι δεν θέτει σε κίνδυνο το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά αντιθέτως επιτυγχάνονται υπερπλεονάσματα τα οποία διανέμονται με μόνιμα, φιλολαϊκά και φιλοαναπτυξιακά μέτρα.

Όλο και περισσότερο, εξάλλου, εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος, ακόμα και μέχρι το 2022, τον οποίο θα εκμεταλλευτεί το οικονομικό επιτελείο και για νέα θετικά μέτρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξάλλου, δεν ανησυχούν για τις όποιες ενστάσεις των Θεσμών, αφού θεωρούν δεδομένη την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο πάντως που δεσμεύει κάθε κράτος- μέλος της ΕΕ.

Loading