INTIME

«Ορκίζονται» στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Με αυξήσεις κρατικών δαπανών και μειώσεις φόρων θα κυλήσει το 2019, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές!

Στο Μαξίμου επιμένουν ότι οι κάλπες που θα φέρει το νέο έτος θα είναι κρίσιμες γιατί από αυτές θα κριθεί η πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Αν, δηλαδή, θα είναι μια πορεία αποκατάστασης των αδικιών, ενίσχυσης των εργαζόμενων, των άνεργων και της νεολαίας με ενεργητικές πολιτικές στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας και του κοινωνικού κράτους, που αποτελούν τη μοναδική εγγύηση για σταθερότητα και δίκαιη ανάπτυξη, κόντρα στον εθνικισμό και με στήριξη της διαφορετικότητας ή θα είναι μια πορεία επιστροφής στις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές, όπως αυτές περιγράφονται στο πρόγραμμα της ΝΔ, η οποία επιθυμεί παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος και της ολιγαρχίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να μπουν δυναμικώς στο 2019 με την αύξηση του κατώτατου μισθού ήδη από τον Ιανουάριο- αναμένεται, άλλωστε, να είναι η πρώτη ανακοίνωση του νέου έτους-, με ένα νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας το Φεβρουάριο- με την παράταση μέχρι τότε του νόμου Κατσέλη-, αλλά και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, παραδέχονται ότι είναι δύσκολη υπόθεση η επαναδιαπραγμάτευση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα γιατί αυτό θα σήμαινε συνολική τροποποίηση της ρύθμισης του χρέους που πέτυχε η κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Κι αυτό γιατί τα πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και 2% από εκεί και πέρα συνιστούν μία από τις μεταβλητές οι οποίες επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Διάψευση ανασχηματισμού

Όπως κι αν έχει, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τα σενάρια περί ανασχηματισμού που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας με νόημα πως η εκλογική μάχη θα δοθεί με το παρόν σχήμα.

Σε σχέση, εξάλλου, με την υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου για το δήμο Αθηναίων, επισημαίνουν πως θα θυμίσει πως Αθήνα δεν είναι μόνο Σύνταγμα και Κολωνάκι, αλλά κι Ομόνοια, Βικτώρια, Πατήσια, Σεπόλια, Παγκράτι και Κολωνός.

Loading