“Ο Αλέξης δεν εμπιστεύεται πλέον τον Πάνο”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ως τον πιο αδύναμο κρίκο της ΝΔ αντιμετωπίζει πλέον το Μαξίμου τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με αυτόν τον τρόπο τον αντιμετώπισε κι ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σκληρής- κι επί προσωπικού- αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της ΝΔ στη συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Δεν ήταν, εξάλλου, διόλου τυχαία η κλιμάκωση των προσωπικών επιθέσεων στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θα συνεχιστεί και θα εντείνεται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα υπερπροβάλλει την ηθική του ακεραιότητα έναντι των επιλήψιμων υποθέσεων στις οποίες έχει εμπλακεί το όνομα του κ. Μητσοτάκη, των γνωριμιών του με αμφιλεγόμενες προσωπικότητες όπως ο Κώστας Φρουζής κι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, αλλά και της χρηματοδότησης από ανώνυμο επιχειρηματία της συζύγου του μέσω εξωχώριας εταιρείας.

Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, καλείται να αντιμετωπίσει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα δύο αστάθμητες, για διαφορετικούς λόγους, μεταβλητές, οι οποίες ακούνε στα ονόματα του Πάνου Καμμένου και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ο υπουργός Άμυνας έχει καταφέρει να εξοργίσει τον συνήθως ήρεμο πρωθυπουργό με τα ήξεις αφήξεις του για το αν θα ρίξει την κυβέρνηση ή όχι.

“Ο Αλέξης δεν εμπιστεύεται πλέον τον Πάνο”, όπως μας εκμυστηρεύεται κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος έχει ακούσει τον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον τακτικισμό του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Ναι μεν του αναγνωρίζει το άγχος της πολιτικής επιβίωσης, ωστόσο σημειώνει πως είναι κρίμα να πεταχτεί στα σκουπίδια μια προσπάθεια τριάμισι χρόνων με αφορμή ένα ζήτημα όπως το Μακεδονικό το οποίο η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από προηγούμενες ως “καυτή πατάτα”.

Ανησυχία και για Θεοδωράκη

Σε σχέση με τον κ. Θεοδωράκη, στο Μαξίμου εκτιμούν πως βάζει πλάτη στο Μακεδονικό κι επιχαίρουν για την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο η αποστροφή του κατά την ομιλία του στη Βουλή πως “δεν θα γίνουν οι Καμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ” δεν αφήνει πολλά περιθώρια συνεργασίας, τουλάχιστον όχι πριν η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες.

Κι αυτό ανησυχεί αρκετούς κυβερνητικούς παράγοντες οι οποίοι έχουν επενδύσει πάνω στον κ. Θεοδωράκη όχι μόνο για την παραμονή τους στην εξουσία, αλλά και για τη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά την οποία επιδιώκει διακαώς ο κ. Τσίπρας.

Loading