INTIME

Ο Απρίλιος των παροχών θα έχει και συνέχεια

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η πολιτική επικαιρότητα έχει καθυστερήσει την κυβερνητική αντεπίθεση, αν κι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πάντοτε της γνώμης πως αυτή πρέπει να εξαπολυθεί το πιο κατάλληλο χρονικό διάστημα, ούτε αργότερα ούτε όμως και νωρίτερα από το σημείο από το οποίο μπορεί να δρέψει εκλογικούς καρπούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ο Απρίλιος να είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας των παροχών προκειμένου αυτές να βρουν αντίκρισμα και στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο μήνας που ξεκινά σε μερικές ημέρες θα φέρει στη Βουλή την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων, τις 120 δόσεις για τις οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, τη διατήρηση των συντάξεων χηρείας που θα κόβονταν το Μάιο εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς κι ενδεχομένως το έκτακτο δώρο Πάσχα σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Ως προς το τελευταίο, πάντως, στην κυβέρνηση αναμένουν τις αποφάσεις του ΣτΕ πριν λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις.

Αυτό σημαίνει, σε απλά ελληνικά, πως η απόρριψη του σεναρίου από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν σημαίνει κι οριστική απόρριψή του από το Μαξίμου, που σκέφτεται με πιο πολιτικό τρόπο.

Σε σχέση με τις οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών κι αγροτών, θα αφορούν όσες έχουν δημιουργηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, αναμενόταν να ολοκληρωθούν λίαν συντόμως και οι διαπραγματεύσεις, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, με την Κομισιόν ώστε να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Θα προστατευτούν και τα επιχειρηματικά δάνεια, έστω και σε χαμηλότερο βαθμό από όσο επιθυμούσαν στο Μαξίμου και στο ΥΠΟΙΚ.

Θυμίζουν και τις προηγούμενες

Κυβερνητικές πηγές συνδέουν τις παροχές του Απριλίου- τις χαρακτηρίζουν επιστροφή στο λαό των θυσιών του κατά τα μνημονιακά χρόνια- με αυτές που προηγήθηκαν, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού και την καταβολή αναδρομικών σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες.

Δεν αποκλείουν μάλιστα- μάλλον το επιβεβαιώνουν- κι άλλες παροχές τους επόμενους μήνες στο δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες πλέον προσδιορίζουν για τις 20 Οκτωβρίου.

Loading