«Ο διοριζόμενος θα έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια»

«Ο διοριζόμενος θα έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια»

Λεπτομέρειες σχετικά με το δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο, των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική, καθορίζει απόφαση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχοι διορισμού στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι ένα μέλος της οικογένειας θανόντος εξαιτίας των πυρκαγιών, μέχρι β΄ βαθμού συγγενείας με αυτόν, ή ο/η σύζυγος, ή το πρόσωπο με το οποίο είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Το δικαίωμα διορισμού παρέχεται και στα άτομα τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εξαιτίας των πυρκαγιών. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον ή στη σύζυγό τους, ή στο πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ή σε ένα τέκνο τους.

Η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι η αίτηση για τον διορισμό συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις, καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος από την ημερομηνία διορισμού. Με αφορμή σχόλια από ΜΜΕ, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «ξεπέρασε κάθε όριο ασέβειας και χυδαιότητας η τυμβωρυχία συγκεκριμένων κέντρων απέναντι στους νεκρούς και τους συγγενείς τους στο Μάτι Αττικής». Διευκρινίζει ότι η παραίτηση «αφορά αποκλειστικά και μόνο τυχόν αποδοχές που λαμβάνει ο αιτών-διοριζόμενος από σύνταξη, καθώς και την αναστολή του σχετικού συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Δηλαδή, το προφανές. Κάποιος που για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να λαμβάνει κάποιας μορφής σύνταξη (λ.χ. αναπηρίας), εφόσον επιλέξει να διοριστεί, θα αμείβεται με τον μισθό του ως διορισθείς στο Δημόσιο».

Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός με τυχόν άλλες απαιτήσεις ή αποζημιώσεις που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος, και βεβαίως ο διοριζόμενος δεν στερείται κανενός νομίμου δικαιώματός του για προσφυγή στα δικαστήρια και διεκδίκηση οποιαδήποτε αγωγής, αναφέρει το υπουργείο.

«Υπενθυμίζουμε στους νοσταλγούς παλιότερων, σκοτεινών εποχών, ότι η αξιολόγηση των δικαιωμάτων με βάση το “δούναι και λαβείν” και ο διορισμός στο Δημόσιο με βάση τα “πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων”, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Επιτέλους, λίγο σεβασμό στους ανθρώπους, που διόλου δεν θα προτιμούσαν να έχουν τύχει του “ευεργετήματος” τέτοιου διορισμού», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play