Ο ενωτικός, αλλά κι επίμονος Αλέξης Τσίπρας

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli
Σε εξέλιξη βρισκόταν το απόγευμα της Τρίτης η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να κρατήσει ώρα και να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα έως το συνέδριο του κόμματος, το οποίο κομματικές πηγές δεν αποκλείουν στο Politik να διεξαχθεί ακόμα και μέχρι το τέλος του έτους.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα καθοριστούν οι χρόνοι διεξαγωγής συνελεύσεων και στους 54 νομούς της χώρας, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει ομιλίες σε όλες ή τουλάχιστον στις περισσότερες.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν πως έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συζήτηση- τουλάχιστον πριν την έναρξη της Πολιτικής Γραμματείας- περί της εκλογής του προέδρου από τη βάση κι όχι από το συνέδριο.

Όπως κι αν έχει, θα δοθεί σήμερα η δυνατότητα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στους προεδρικούς, οι οποίοι στηρίζουν 100% την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την άνευ όρων διεύρυνσή του, κι εκείνους που φοβούνται πασοκοποίηση και υποστηρίζουν πως η επιστροφή στις ριζοσπαστικές ρίζες του κόμματος είναι αυτή που θα του επιτρέψει να ξανακυβερνήσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εμφανιστεί ενωτικός, αν και συνεργάτες του επιμένουν πως δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στο σχεδιασμό του για τη μεταμόρφωση του κόμματος, ανοίγοντας τη διαδικασία για την εγγραφή νέων μελών- θεωρεί τη συνεισφορά της νεολαίας πολύ σημαντική κι ως προς αυτό- και την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απαξιώνοντας την κριτική που του ασκείται για τη δημιουργία ενός αρχηγικού κόμματος.

Όλα ανοιχτά για Σκουρλέτη

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Πάνος Σκουρλέτης θα παραμείνει γραμματέας μέχρι το συνέδριο εκτός αν ο ίδιος αρνηθεί την πρόταση του κ. Τσίπρα να τεθεί επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Η τελευταία εξέλιξη δεν θεωρείται, πάντως, καθόλου απίθανη από τη στιγμή που ο κ. Σκουρλέτης είναι λίαν χολωμένος για την αυστηρή κριτική που του έχει ασκηθεί κι από συντρόφους του.

Ο ίδιος, άλλωστε, υπενθυμίζει με νόημα πως οι αποφάσεις- όπως αυτή για την επιλογή των υποψήφιων στις αυτοδιοικητικές εκλογές για την οποία έχει δεχθεί τα περισσότερα πυρά- είναι συλλογικές κι επομένως και συλλογική η ευθύνη για την αποτυχία.

Loading