Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην «P» για τις εκλογές στις 7/7

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
«Οι πολίτες στις ευρωεκλογές, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα, διέψευσαν όσους επεδίωκαν ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών εντός του προοδευτικού χώρου, καθιστώντας το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οριστικά τον προοδευτικό πόλο της χώρας», υπογραμμίζει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik.

propoli

Ο υπουργός Τουρισμού, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, πάντως, παραδέχεται ότι αν η Συμμαχία είχε δημιουργηθεί αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, θα υπήρχε περισσότερος χρόνος ώστε αυτή να γίνει κτήμα της κοινωνίας.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, αφού κατά τον ίδιο ο κόσμος ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια κι ο Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει εμπράκτως το μήνυμα των ευρωεκλογών. Ο υπουργός Τουρισμού, εξάλλου, εκτιμά πως η προγραμματική αντιπαράθεση για να αναδειχθούν τα δύο σχέδια για τη χώρα -το προοδευτικό του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητικό της ΝΔ- είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά το μέλλον της Προοδευτικής Συμμαχίας, ο κ. Θεοχαρόπουλος επισημαίνει πως αυτό υπάρχει από τη στιγμή που, πέρα από όλα τα άλλα, είναι μία στρατηγική επιλογή που την έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ, σημειώνει με νόημα πως θα ήταν ωφέλιμο για τη χώρα αν άλλαζε θέση και συνεισέφερε σε μία ευρεία προοδευτική συμμαχία, αλλά δεν το βλέπει να γίνεται.

 «Θα υπήρχε περισσότερος χρόνος τον Αύγουστο του 2018»

Μήπως άργησε η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας κι έπρεπε να είχε γίνει εδώ κι ένα χρόνο, μετά δηλαδή από την ανοιχτή διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στη Συμφωνία των Πρεσπών;

«Η δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας ενεργοποίησε και συσπείρωσε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά και τις συντηρητικές δυνάμεις. Οι πολίτες στις ευρωεκλογές, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα, διέψευσαν όσους επεδίωκαν ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών εντός του προοδευτικού χώρου, καθιστώντας τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οριστικά τον προοδευτικό πόλο της χώρας. Ο κόσμος της προοδευτικής παράταξης στις ευρωεκλογές εκφράστηκε από το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αν βέβαια η Προοδευτική Συμμαχία είχε δημιουργηθεί αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, λόγω και της διαφωνίας του Πάνου Καμμένου στο Μακεδονικό με απομάκρυνση των ΑΝΕΛ, θα υπήρχε περισσότερος χρόνος ώστε αυτή να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Αλλά η πολιτική δεν γίνεται με τα αν και συνθήκες εργαστηρίου. Η Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ και η προοδευτική παράταξη στη χώρα μας με τον Αλέξη Τσίπρα είναι εκείνη που θα δώσει τις λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Για να επουλώσουμε οριστικά τις πληγές που άφησε η κρίση και πλέον να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα. Γιατί η Αριστερά τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια δεν έχει ως στόχο τη διαχείριση αλλά τη ριζική αλλαγή της χώρας, με τη δημιουργία ενός υγιούς παραγωγικού μοντέλου, με αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την κοινωνία στο προσκήνιο».

Σε ποιους παράγοντες μπορείτε να ελπίζετε για ανατροπή στις 7 Ιουλίου του πολύ αρνητικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών;

«Στις βουλευτικές εκλογές ο κόσμος ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια καθώς η ψήφος του τώρα έχει άμεση επίπτωση στη ζωή του. Οι πολίτες έστειλαν το μήνυμά τους στις ευρωεκλογές. Το μήνυμα αυτό ελήφθη αμέσως και εμπράκτως από τον ίδιο μάλιστα τον πρωθυπουργό με τις δηλώσεις του και με την ανακοίνωση για βουλευτικές εκλογές. Τώρα όμως οι πολίτες θα αποφασίσουν για τη ζωή τους. Μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής παράταξης. Η προγραμματική αντιπαράθεση για να αναδειχθούν τα δύο σχέδια για τη χώρα είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Η ανάδειξη του προοδευτικού σχεδίου για περαιτέρω μείωση της ανεργίας με δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους που έχουν πληγεί από την κρίση, εξασφάλιση συντάξεων και αύξησή τους, φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πολλούς με επίτευξη δίκαιης ανάπτυξης, προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας. Και το συντηρητικό σχέδιο της ΝΔ, που όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν συνεχώς το αποκαλύπτουν, για επταήμερη εργασία, απολύσεις στο Δημόσιο ακόμη και εκπαιδευτικών, για τη μείωση κοινωνικών δαπανών, μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Η προγραμματική αντιπαράθεση θα κρίνει το αποτέλεσμα. Το διακύβευμα είναι αν στη χώρα θα εφαρμοσθεί ένα προοδευτικό ή ένα συντηρητικό σχέδιο. Είναι Αλέξης Τσίπρας ή Κυριάκος Μητσοτάκης για πρωθυπουργός. Επικράτηση της Δεξιάς και της οικογενειοκρατίας για λίγους ή της Αριστεράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς».

 «Η αντιαριστερή πολιτική ευνοεί μόνο τη Δεξιά»

Η Προοδευτική Συμμαχία έχει μέλλον ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση; Το ΚΙΝΑΛ τι θέση μπορεί να έχει σε αυτό το σχήμα μετεκλογικώς;

«Δίνουμε την μάχη για να την κερδίσουμε και όχι με σχέδιο αντιπολίτευσης. Για αυτό και παρουσιάζουμε προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Όσον αφορά την Προοδευτική Συμμαχία, αυτή είναι μία στρατηγική επιλογή που την έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και είναι εκείνος ο δρόμος στον οποίο θα μείνουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι για μία ισχυρή και μεγάλη προοδευτική παράταξη προς όφελος της κοινωνίας. Εξάλλου οι πολίτες πλέον έχουν αποφασίσει ότι ο προοδευτικός πόλος στη χώρα μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, αυτό είχε μία μονομέτωπη αντιαριστερή πολιτική, από την οποία δεν ευνοήθηκε το ίδιο αλλά η ΝΔ. Αυτό είναι ένα μήνυμα που οφείλουν να λάβουν τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, ότι η αντιαριστερή πολιτική ευνοεί μόνο τη Δεξιά. Η πολιτική του ηττήθηκε στις εκλογές καθώς δεν υπήρχε ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στον προοδευτικό χώρο, με το ΚΙΝΑΛ να παραμένει σε μονοψήφια ποσοστά. Ο προοδευτικός κόσμος που επιδιώκει την ήττα της Δεξιάς δεν συμφωνεί με την βαθιά ανιστόρητη θέση για στρατηγική ήττα της Αριστεράς. Θα ήταν ωφέλιμο για την χώρα αν το ΚΙΝΑΛ άλλαζε θέση και συνεισέφερε σε μία ευρεία προοδευτική συμμαχία. Αλλά δεν το βλέπω».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

 

Loading