“Ο Καμμένος τορπιλίζει και τη συνάντηση με Πούτιν”

“Tορπιλίζει και τη συνάντηση με Πούτιν”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου επιμένουν, ιδιαιτέρως μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Καμμένου κατά την οποία ο υπουργός Άμυνας ήταν απολογητικός, πως η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο.

Ελάχιστοι, ωστόσο, είναι βέβαιοι ότι θα μακροημερευσει.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει τον κ. Καμμένο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, άμα τη επιστροφεί του τελευταίου από τις ΗΠΑ.

Όπως κι αν έχει, ο κ. Τσίπρας φοβάται πολύ τις απρόβλεπτες κινήσεις του κ. Καμμένου, οι οποίες θυμίζουν πληγωμένο κι άρα πολύ επικίνδυνο θηρίο.

Οι ΑΝΕΛ, άλλωστε, είναι κόμμα υπό προθεσμία, με τους μισούς βουλευτές να λοξοκοιτάζουν προς ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλους μισούς προς ΝΔ.

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, κατηγορούν τον κ. Καμμένο πως με την πρότασή του για τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων σε τρεις ελληνικές πόλεις τορπιλίζει και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα στα μέσα Δεκεμβρίου και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Γι’ αυτό κι o κ. Τσίπρας στην τηλεφωνική τους επικοινωνίας δεν του χάρισε κάστανα, αλλά τον επέπληξε για τη διαφοροποίησή του από την κυβερνητική εξωτερική πολιτική.

Υπό αυτές τις περιστάσεις ο κ. Καμμένος αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμνα και να δικαιολογηθεί στον πρωθυπουργό πως δεν κατάθεσε στους Αμερικανούς κάποια επίσημη πρόταση, αλλά πως όλα έγιναν στο πλαίσιο συζητήσεων που δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν.

Στη Χάγη για τις αποζημιώσεις

Όσον αφορά, εξάλλου, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αυτές πιθανότατα θα λάβουν το δρόμο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης από τη στιγμή που το Βερολίνο ναι μεν αποδέχεται την ιστορική του ενοχή, αλλά δεν είναι διατεθειμένο και να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Αυτο προέκυψε και κατά τις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαϊερ, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Την ίδια ώρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να δελεάσει στο μακρινό Μπαλί, όπου διεξάγεται η φθινοπωρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, την επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ με την πρόωρη αποπληρωμή από τη χώρα μας του δανείου που έχει λάβει από το Ταμείο προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεσή του για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Loading