Ο «Κλεισθένης» αλλάζει τoν χάρτη της αυτοδιοίκησης

Του Γ. Συμεωνίδη

propoli

Ο «Κλεισθένης αλλάζει τον αυτοδιοικητικό χάρτη, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, εμφανίζεται καθησυχαστικός στην Politik, τονίζοντας ότι η οξεία αντιπαράθεση προσβάλλει την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές σε κομβικά σημεία του Κλεισθένη, με εμβληματικότερη την απλή αναλογική η οποία θα μείνει ως έχει. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν λαμβάνουμε υπόψη τις ενστάσεις και δεν θα ενσωματωθούν ορισμένες από αυτές στο τελικό νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στη Βουλή», υπογραμμίζει στην «Politik» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση με την κωδική ονομασία «Κλεισθένης», η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση της πλειονότητας των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

Η σχετική δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, με τις προσθήκες και τις αλλαγές τις οποίες έχει δεσμευτεί να αποδεχθεί η κυβέρνηση να αναμένεται να καθαρογραφούν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Από εκεί και πέρα, η τελική απόφαση για το χρόνο εισαγωγής του νομοσχεδίου στη Βουλή θα λαμβανόταν από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε λάβει την τελική του απόφαση. Περιοδεύει, πάντως, στην επαρχία ώστε να γίνει απευθείας κοινωνός των ενστάσεων των τοπικών παραγόντων κι αξιωματούχων και να ενσωματώσει κάποιες από αυτές στο νομοσχέδιό του. «Η οξεία αντιπαράθεση, όπως αυτή που εκτυλίχθηκε την Τετάρτη στη Βουλή με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Πατούλη και Κώστα Αγοραστό, προσβάλλει την τοπική αυτοδιοίκηση», παρατηρεί ο κ. Πουλάκης.

Στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, όπως πληροφορείται η «Politik», συμπεριλαμβάνεται και το ότι οι συνδυασμοί των δημοτικών εκλογών θα έχουν αριθμό υποψηφίων τουλάχιστον ίσο με τον αριθμό των εδρών του δημοτικού συμβουλίου επαυξημένο ως 30% αντί του αρχικού 10%, ενώ τελικώς οι ψηφοφόροι δεν θα μπορούν να βάζουν σταυρό σε υποψήφιο άλλης περιφερειακής ενότητας παρά μόνο της περιφέρειας στην οποία ανήκουν.

Η απλή αναλογική

Το επίμαχο άρθρο του «Κλεισθένη» σχετίζεται με την απλή αναλογική, η οποία θα εφαρμοστεί από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση στις 13 και 20 Οκτωβρίου 2019. Με βάση το νέο εκλογικό σύστημα το οποίο εισάγεται, το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς οι οποίοι έλαβαν μέρος στις εκλογές αναλόγως με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων τα οποία έλαβαν στον πρώτο γύρο. Εάν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (δεύτερος γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες των δύο συνδυασμών οι οποίοι έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Όλοι οι τακτικοί κι αναπληρωματικοί σύμβουλοι εκλέγονται με βάση την πρώτη ψηφοφορία (α’ γύρος), σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης τους οποίους έλαβε καθένας στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης, όπως μας το εξηγεί κι ο κ. Πουλάκης, είναι πως πρέπει και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις βουλευτικές εκλογές, να αναζητούνται διακομματικές συγκλίσεις, καθώς και να αξιοποιούνται μεμονωμένοι πολίτες κι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών οι οποίοι μέχρι σήμερα και με το πλειοψηφικό σύστημα που ίσχυε, απέφευγαν να λαμβάνουν μέρος στα κοινά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία επανέρχεται στην τετραετία από την πενταετία του «Καλλικράτη».

Έξι κατηγορίες δήμων

Οι δήμοι με βάση τον «Κλεισθένη» θα διακρίνονται σε έξι κατηγορίες, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους, τις βασικές ιδιαιτερότητες της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στα όριά τους, το βαθμό αστικοποίησής τους, την ένταξή τους ή μη σε ευρύτερα πολεοδομικά συγκροτήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα και τη θέση τους όσον αφορά τη διοικητική διαίρεση της χώρας. Με βάση αυτόν το διαχωρισμό οι κατηγορίες θα είναι οι εξής:

α) Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλοι οι δήμοι των πολεοδομικών συγκροτημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

β) Μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι και πρωτεύουσες νομών με πληθυσμό πάνω από 25.000 κατοίκους.

γ) Μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι, με πληθυσμό άνω των 10.000 κι έως 25.000 κατοίκων.

δ) Μικροί ηπειρωτικοί και μικροί ορεινοί δήμοι, με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.

ε) Μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλοι οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό πλέον των 3.500 κατοίκων.

στ) Μικροί νησιωτικοί δήμοι, στους οποίους υπάγονται όλοι οι νησιωτικοί δήμοι, με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους.

Δημοτικό- περιφερειακό δημοψήφισμα

 Την ίδια ώρα, με τον «Κλεισθένη», ο οποίος αποτελείται από 237 άρθρα, αποσυνδέεται η εποπτεία των ΟΤΑ από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κι ενισχύονται οι θεσμοί συμμετοχής και δημοσίου διαλόγου στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ θεσπίζεται και το πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοτικού και περιφερειακού δημοψηφίσματος. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), καθώς και ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη άσκηση των αρμοδιοτήτων οι οποίες σχετίζονται με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik τη Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Loading