«Ο Μητσοτάκης δεν θα ξέρει πού να κρυφτεί»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

“Καλώς να έρθει, δεν θα βγούμε εμείς χαμένοι”, διαμηνύουν από το Μαξίμου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση δυσπιστίας που προετοιμάζει ο πρόεδρος της ΝΔ “για να αποφύγει να πάρει θέση για το Μακεδονικό και μην φανεί στο πανελλήνιο ότι και σε αυτό το θέμα άγεται και φέρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του”.

Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν το Politik για σκληρό ροκ κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που καταθέτει η ΝΔ.

Όπως μας λένε χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει με στοιχεία κι ονόματα, αρκετά από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, για το τι είχαν διαπραγματευτεί στο παρελθόν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και ιδίως πρόσωπα- κλειδιά και του σήμερα, όπως ο Αντώνης Σαμαράς.

“Ο πρωθυπουργός δεν θα ξεφύγει από όσα ήδη έχει δηλώσει για τη διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό, αλλά θα μιλήσει επί της ουσίας και τότε δεν θα ξέρει πού να πάει να κρυφτεί ο κ. Μητσοτάκης”, σημειώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας αποσύρει το αίτημά του για ενημέρωση του Κοινοβουλίου επί της συμφωνίας, αφού αυτή θα γίνει έτσι κι αλλιώς κι όσο πιο αναλυτικά είναι δυνατό κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας.

Όλα αυτά, εξάλλου, σημαίνουν ότι πάει προς τα πίσω και η πανηγυρική τελετή υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες, αν και οι προσκλήσεις στους ξένους επίσημους δεν είχαν έτσι κι αλλιώς αποσταλεί εν αναμονή της πρότασης δυσπιστίας.

Γιατί δεν προτιμήθηκε το αμετάφραστο

Όσον αφορά τη συζήτηση για το “Severna Makedonija” και γιατί αυτή η ονομασία δεν αναφέρεται στη συμφωνία παρά μόνο στο κυβερνητικό “non paper”, από το Μαξίμου μας απαντούν πως προτίμησαν να μην είναι αμετάφραστη η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ προκειμένου οι τρίτες χώρες να μπορούν να τη μεταφράζουν στη γλώσσα τους και να μην προτιμούν να αναφέρονται από ευκολία στη γειτονική χώρα ως σκέτο “Μακεδονία” από το “Severna Makedonija” που είναι “γλωσσοδέτης” και το οποίο είναι κατανοητό μόνο στους βόρειους γείτονες.

Loading