Ο Μητσοτάκης κλείνει την πόρτα της Ε.Ε. στον Ζάεφ

Χρήστος Τσαλικίδης
Αποφασισμένος να κλείσει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Ζόραν Ζάεφ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και ο ίδιος αναλάβει τη διακυβέρνησης της χώρας, όπως επισήμανε στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον ANT-1.

propoli

«Οφείλω να είμαι έντιμος. Αφού η συμφωνία κυρωθεί, όπως και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αλλάζει» διευκρίνισε. Εξήγησε μάλιστα ότι «η πορεία ένταξης στην Ε.Ε. είναι μακρά», αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι αποφασισμένος να επιτύχει εφικτές πολιτικές και διπλωματικές αλλαγές στην εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Η χαρακτηριστικότερη όλων θα αφορά στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρώπη, για την οποία σημείωσε με έμφαση πως δεν είναι συνδεδεμένη μόνο με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κυρίως με τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Εφόσον ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίσει να προκαλεί, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή προοπτική του γειτονικού κρατιδίου. Φρόντισε μάλιστα να καταστήσει σαφές πως «εγώ δεν πρόκειται ποτέ να πω “καλωσορίζω” τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα μας», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει.

Εξυπακούεται φυσικά πως εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών δεν συγκεντρώσει τους απαραίτητες 151 ψήφους και δεν κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, τότε η ΝΔ είναι αποφασισμένη να την διαπραγματευτεί από την αρχή.

Νίκη της ΝΔ «βλέπει» η Eurasia Group

Στο μεταξύ, η δυναμική νίκης που καταγράφει η ΝΔ στις επικείμενες εκλογές αποτυπώνεται και στην έκθεση της δεξαμενής σκέψης Eurasia Group. Σε αυτήν αποτυπώνεται η εκτίμηση πως ναι μεν -σε ποσοστό 60%- η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη, ωστόσο τον Μάιο θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές τις οποίες θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι αναλυτές του Eurasia Group προβλέπουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μετριάσει τις απώλειες στα ποσοστά του. Όσον αφορά στο χρόνο των εκλογών, ερμηνεύουν ότι ο Μάιος είναι ο κατάλληλος προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε εκλογές οι οποίες όπως είπε στη συνέντευξή του στο Open θα διεξαχθούν «εν ευθέτω χρόνω και με συντονισμένο τρόπο».

 

Loading