«Ο νεοφιλελευθερισμός και η ακροδεξιά είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»

Ο νεοφιλελευθερισμός και η ακροδεξιά είναι «οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Euractiv. Ο κ. Χαρίτσης βρέθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.

propoli

Επισημαίνει ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές της επόμενης χρονιάς είναι οι κρισιμότερες που έλαβαν χώρα ποτέ στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η αδράνεια του ευρωπαϊκού συστήματος εν συνόλω να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά βασικά προβλήματα, όπως οι πολιτικές λιτότητας και η προσφυγική κρίση, άνοιξαν τον δρόμο για την ανάδειξη και ενδυνάμωση εξτρεμιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων. «Τώρα διεκδικούν μία ισχυρή θέση στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό για τα επόμενα χρόνια» προειδοποιεί ο Χαρίτσης, υποστηρίζοντας ότι μόνο ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο θα μπορέσει να ανακόψει τις φιλοδοξίες τους.

Αναφερόμενος, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, στην επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή εποχή, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σημειώνει ότι «το κρίσιμης σημασίας διακύβευμα για την επόμενη φάση, κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, είναι να σχεδιάσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι βιώσιμες αυτή τη φορά. Δε θα επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και δε θα επιστρέψουμε σε πρακτικές και πολιτικές που μάστιζαν την ελληνική κοινωνία και υπονόμευσαν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας».

Σχετικά, δε, με συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ο υπουργός λέει ότι η έμφαση θα δοθεί στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα στην απλοποίηση της δημιουργίας επιχειρήσεων και τη διαδικασία αδειοδότησης.

Ερωτηθείς εάν οι ευρωεκλογές του επόμενου έτους θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, απαντά: «Είμαστε σαφείς: Η εθνική προτεραιότητα είναι η ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανατρέψει κανείς αυτή την πορεία. Το διαρκές αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές υπονομεύει αυτή την προσπάθεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading