Με μοναδική αρνητική ψήφο αυτή της Τουρκίας και τρεις αποχές (Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ και Βενεζουέλα), η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε δύο ψηφίσματα για τους ωκεανούς και τις θάλασσες, τα οποία συνδέονται με την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Τα δύο κείμενα υπερψήφισαν 121 κράτη – μέλη (αριθμός ρεκόρ).
Τα ψηφίσματα καλούν τα κράτη μέλη που είναι μέλη της Συμφωνίας για την εφαρμογή των Προνοιών της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας να το πράξουν. Καλεί ακόμη τα κράτη μέλη να εναρμονίσουν την εθνική τους νομοθεσία με της πρόνοιες της Σύμβασης.
Αιτιολογώντας, μετά την ψηφοφορία, την αρνητική του ψήφο ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας σημείωσε ότι η σύμβαση αυτή δεν είναι καθολική, ούτε έχει ενιαίο χαρακτήρα. Κάνοντας έκκληση σε όλα τα μέρη να είναι πιο εποικοδομητικά και ευέλικτα για να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες όλων των μη συμβαλλομένων, προειδοποίησε κατά του λεκτικού της Σύμβασης να δημιουργεί προηγούμενο για άλλα ψηφίσματα.
Η Ελλάδα και η Κύπρος συγκηδεμόνευσαν τα δύο ψηφίσματα, χωρίς να λάβουν τον λόγο. Ομιλία έκανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάντως, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, η στάση της Τουρκίας να καταψηφίζει συστηματικά τα ψηφίσματα για το Δίκαιο της Θάλασσας στον ΟΗΕ, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων επισήμων που διακηρύττουν ότι η στάση της ‘Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σε συμφωνία με τα δικαιώματά της υπό το διεθνές δίκαιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ