INTIME

Ο ΠΘ κάνει τους Περιφερειάρχες “μίνι υπουργούς”

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Σε “μίνι υπουργούς” αναγάγει τους Περιφερειάρχες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την απόφασή του να συνδεθούν με το Μέγαρο Μαξίμου και απευθείας με το πρωθυπουργικό γραφείο, μέσω των γνωστών τριψήφιων αριθμών που χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα μέλη της Κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός  είχε προϊδεάσει τους Περιφερειάρχες από την προεκλογική ακόμα περίοδο, όταν σε κάθε ευκαιρία τους διαμήνυε ότι τους θεωρεί “συνεργάτες” του και πως θέλει να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους.

Στο πλαίσιο αυτό  αποφασίστηκε θεσμικά να τους συναντά μια φορά το δίμηνο και να συζητά μαζί τους τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την κεντρική διοίκηση, αλλά και τις περιφέρειές τους.  Το μείζον για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να επιταχυνθεί η χρηματοδότηση των περιφερειών και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και λύνοντας τα χέρια των Περιφερειαρχών ώστε να εφαρμόζουν πολιτικές χωρίς να είναι σιδεροδέσμιοι της κεντρικής διοίκησης.

Δεν μειώνεται το αφορολόγητο

Στο μέτωπο της οικονομίας το Μέγαρο Μαξίμου βάζει οριστικό τέλος στα διάφορα σενάρια που τροφοδοτούν κύκλοι και Μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν θα μειωθεί το αφορολόγητο.  Κυβερνητικές πηγές διαμήνυσαν στους πιο υψηλούς τόνους ότι βασικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ είναι η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και πως το αφορολόγητο θα παραμείνει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Ούριος άνεμος στα πανιά του Μητσοτάκη

Όπως και να έχει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης “ανεβαίνει” σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχοντας ούριο πολιτικό άνεμο στα πανιά του.  Η δήλωση της νέας προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπέρ της μείωσης του στόχου του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος έδωσε πολύτιμους πόντους στο Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος βλέπει μπροστά του πιο καθαρά τον μεγάλο στόχο. “Προσπαθούμε μεθοδικά και επίμονα να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου” σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Μια πρώτη εικόνα για τις φοροελαφρύνσεις που θα ακολουθήσουν θα δοθεί μέσα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει όλα όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, καθώς και όσα πρόκειται να υλοποιηθούν σταδιακά, όπως για παράδειγμα η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και από το 24% στο 20% την επόμενη χρονιά.

Loading