INTIME

Ο Πολάκης συσπειρώνει το ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν και πολιτικά οφέλη πίσω από τη ρεβανσιστική στάση που κρατά η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέναντι στον Παύλο Πολάκη.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Συγκεκριμένα, εκτιμούν πως βοηθά στη μεγαλύτερη συσπείρωση των προοδευτικών πολιτών, οι οποίοι πριν από λιγότερο από ένα μήνα επανεξέλεξαν βουλευτή τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Γενικότερα, ο συνδυασμός νεοφιλελευθερισμού και νεοσυντηρητισμού που είναι εμφανής στις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με κομματικές πηγές, καθώς και η εικόνα διάλυσης που εκπέμπει ήδη το ΚΙΝΑΛ συνεισφέρουν στην οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην αύξηση των μελών του και στη δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα εκφράζει το σύνολο του προοδευτικού κόσμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιμένουν να εξηγούν πως ο κ. Πολάκης ζήτησε να εφαρμοστεί στην περίπτωσή του ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτική) όχι για να αποφύγει τη δημόσια λογοδοσία, αλλά ακριβώς για να καταστήσει κατηγορούμενους τους κατηγόρους του.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου μιλούν σκωπτικά για τη δήθεν φιλοαναπτυξιακή πολιτική της ΝΔ, θυμίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί προεκλογικώς πως το Ελληνικό θα είχε ξεμπλοκάρει μία εβδομάδα από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και τώρα μιλά για το τέλος του έτους και βλέπουμε.

Παραλλήλως, δίνουν έμφαση στην έκθεση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πρώτο κράτος- μέλος σε απορροφητικότητα του σχεδίου Γιούνκερ.

Επιπλέον, παρατηρούν πως η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει ακόμα από πού θα βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος ώστε να πραγματοποιήσει τις φοροελαφρύνσεις τις οποίες είχε υποσχεθεί προεκλογικώς, καθώς και τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ ταυτοχρόνως δεν ξεκαθαρίζει ούτε τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους.

Σαρκάζουν τα «έτοιμα νομοσχέδια»

Κομματικές πηγές σαρκάζουν και τα πολυδιαφημισμένα «έτοιμα νομοσχέδια» που είχε ο κ. Μητσοτάκης τη στιγμή που ακόμα περιμένουμε το πρώτο- για το επιτελικό κράτος- να κατατεθεί στη Βουλή.

Στο μεταξύ, στο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τις αμφιβολίες τους και για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης για την οποία αφήνουν υπονοούμενα πως συμπεριλαμβάνει τις επαναπροωθήσεις («push backs») στη θάλασσα οι οποίες αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο.

 

Loading