“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το χθες και η ΝΔ το αύριο”

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσαλικίδη

propoli

Κυβέρνηση σε αποδρομή αποκαλεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Λευτέρης Αυγενάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Politik μερικά 24ωρα πριν τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων προέδρων των δημοτικών και νομαρχιακών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας. Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το χθες και η ΝΔ το αύριο.

“Ο Τσίπρας δεν αντέχει το πολιτικό κόστος”

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2018 επειδή ο Αλέξης Τσίπρας «δεν αντέχει και δε θέλει να υποστεί το πολιτικό κόστος από τις περικοπές συντάξεων ή να εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020». Επίσης καταλογίζει «θράσος» στον Αλέξη Τσίπρα που μιλά για δήθεν «καθαρή έξοδο» της ελληνικής οικονομίας τον ερχόμενο Αύγουστο, ενώ τέλος χαρακτηρίζει «εφικτό στόχο» την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας όταν στηθούν κάλπες.  «Εργαζόμαστε συστηματικά γι’ αυτό και βέβαια αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα επιδιώξουμε ευρείες συνεργασίες. Απαιτείται συναίνεση σε όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου» τονίζει χαρακτηριστικά.

  1. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι τέλος Αυγούστου βγαίνουμε από τα μνημόνια. Πόσο «καθαρή» είναι η «καθαρή έξοδος»; 

«Το ερώτημα είναι πως ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να μιλά για δήθεν καθαρή έξοδο όταν έχει επιβάλει -με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ- μέτρα 5,1 δις ευρώ πρόσθετης λιτότητας. Με μείωση αφορολογήτου, πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ και νέες περικοπές στις συντάξεις που θα εφαρμοστούν το 2019 και 2020, αλλά και με ενέχυρο το δημόσιο πλούτο για εκατό χρόνια. Πως έχει το θράσος να μιλά για το τέλος της εποπτείας όταν ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο μιλά για «ενισχυμένη εποπτεία» της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο; Και όταν ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε, δημοσίως πόσο σκληρή και τακτική θα είναι η εποπτεία από τους εταίρους και τους δανειστές. Το μόνο που τελειώνει τον Αύγουστο είναι ο φθηνός δανεισμός της χώρας από ευρωπαϊκά κεφάλαια».

 

2. Ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019. Θεωρείτε ότι η συγκυβέρνηση θα αντέξει μέχρι τότε;

«Εκτιμώ ότι θα έχουμε εκλογές έως το φθινόπωρο όχι του 2019 αλλά του 2018. Ο κ. Τσίπρας δεν αντέχει και δε θέλει να υποστεί το πολιτικό κόστος από τις περικοπές συντάξεων ή να εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020, που ο ίδιος και οι Βουλευτές του νομοθέτησαν. Και βέβαια η αποτυχία στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων που με αλαζονική απερισκεψία, ερασιτεχνισμό και επιπολαιότητα άνοιξε η Κυβέρνηση, μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις. Στην Ελλάδα έχουν πέσει κυβερνήσεις για εθνικά θέματα. Ειδικά σε αυτό τον κρίσιμο τομέα η Κυβέρνηση θυμίζει Βαβέλ. Μια Κυβέρνηση σε αποδρομή!»

3. Πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ;

«Είναι εφικτός στόχος η αυτοδυναμία. Εργαζόμαστε συστηματικά γι’ αυτό και βέβαια αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα επιδιώξουμε ευρείες συνεργασίες. Απαιτείται συναίνεση σε όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Για την προστασία των θεσμών, την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος, την ανάπτυξη συγκλίσεων στα μεγάλα εθνικά θέματα, το νέο Σύνταγμα, το νέο εκλογικό νόμο κ.α.. Η νέα Ελλάδα μας χρειάζεται όλους και πρέπει να θεμελιώσουμε μια νέα πολιτική κουλτούρα σεβασμού και συνεργασιών. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο διχασμό, εμείς θα επενδύουμε στην ενότητα. Όσο εκείνοι καταστρέφουν, εμείς θα χτίζουμε. Εκείνοι είναι το χθες και η ΝΔ με τον Κ. Μητσοτάκη είναι το αύριο».

4. Στις 13 Μαΐου θα διεξαχθούν στη ΝΔ οι εσωκομματικές εκλογές για τις ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ. Είστε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή και το ποσοστό ανανέωσης του κομματικού μηχανισμού;

«Ασφαλώς και είμαι ικανοποιημένος. Οι εγγραφές για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για εκλογή προέδρων ΝΟΔΕ, ΔΗΜΤΟ καθώς και την ανάδειξη συνέδρων για το εκλογικό συνέδριο της ΝΔ έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Περισσότεροι από 155.355 πολίτες έχουν ήδη εγγραφεί μέσω της κάρτας μέλους ενώ 27.896 εξ αυτών είναι νέα μέλη του κόμματος. Πολίτες δηλαδή που δεν είχαν συμμετάσχει στις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου 2016 και εγγράφονται σήμερα για πρώτη φορά στη Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά την ανανέωση, για την Παράταξή μας είναι μια διαρκής διαδικασία, η οποία πραγματώνεται μέσα από τη συνεργασία παλιών και έμπειρων στελεχών μας με νέα και δυναμικά που προστίθενται στο έμψυχο δυναμικό του κόμματός μας. Είναι βέβαιο ότι έχει υπάρξει σημαντική ανανέωση κάτι που θα φανεί και στα ψηφοδέλτια μας. Έχει, άλλωστε, δεσμευθεί για αυτό ο Πρόεδρος της ΝΔ. Και αυτό αφορά όλες τις περιφέρειες».

5. Πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα βρίσκονται τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Η ΝΔ κι εσείς προσωπικά ως Γραμματέας, έχετε εκφραστεί με δριμείς χαρακτηρισμούς απέναντι στις αλλαγές φέρνει η Κυβέρνηση στον «Καλλικράτη». Δεν είστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων;

«Οι “μεταρρυθμίσεις” οι οποίες προωθεί η Κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση έχουν ως στόχο να αλλάξουν τους συσχετισμούς στην Αυτοδιοίκηση και στο γενικότερο πολιτικό τοπίο με σκοπό να προκαλέσει χάος και ακυβερνησία. Όμως όποτε κι αν γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις χάσει. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες των κύριων Σκουρλέτη και Πολάκη, δεν είναι παρά μια ακόμη επιχείρηση προορισμένη σε αποτυχία για να ανοίξει σενάρια για το πώς θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Γαντζωμένοι στις καρέκλες τους οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την ώρα που καταρρέουν, μηχανεύονται τρόπους για να διασωθούν. Αποτελούν ήδη παρελθόν για τη χώρα. Μια θλιβερή κυβέρνηση-Τσίπρα που βουλιάζει και αναζητά σωσίβιο επιδιώκοντας να προκαλέσει χάος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές με τον ίδιο εκλογικό νόμο που τις κέρδισε. Και σε όλο αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι τον Αύγουστο κλείνει ένας πολύ πετυχημένος κύκλος για τη χώρα.  Είναι ώρα λοιπόν, να μετρήσει στη κάλπη την επιτυχία της πολιτικής που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα».

6. Πόσο επηρεάζουν οι πρόωρες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

«Η τουρκική προκλητικότητα είναι αποτέλεσμα μιας μακράς αναθεωρητικής και διεκδικητικής στρατηγικής. Στο διάστημα που ακολουθεί μέχρι τις τουρκικές εθνικές εκλογές, δεν αποκλείεται ένας εθνικιστικός ανταγωνισμός στο εσωτερικό της Τουρκίας, γι’ αυτό ακριβώς είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσει η Κυβέρνηση τις ευθύνες της. Δεν μπορεί σε κρίσιμα ζητήματα να μην υπάρχει ενιαίο κέντρο αποφάσεων, να επικρατεί σύγχυση, να εκπέμπονται αντιφατικά μηνύματα.

Η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Δεν μπορεί, όμως, να δεχτεί ούτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ούτε πολιτικές που αντιβαίνουν στους κανόνες καλής γειτονίας και η ΝΔ, ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά προσεκτική και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε να συμβάλει εποικοδομητικά στην αποκλιμάκωση της έντασης. Από εκεί και πέρα είναι αυτονόητη υποχρέωση μας να επισημαίνουμε τα τραγικά λάθη στη διαχείριση της κατάστασης λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

7. Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν… περπατάει στην κοινωνία;

«Όχι μόνο περπατάει στην κοινωνία, αλλά βρίσκεται δίπλα στον κόσμο και τα προβλήματά του, βρίσκεται μέσα στην κοινωνία. Την απάντηση δε θα τη δώσω εγώ βέβαια. Την απάντηση τη δίνουν η μαζική συμμετοχή των πολιτών στη ΝΔ και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη που μετουσιώνονται σε αυτή την μεγάλη δημοσκοπική ανατροπή που έχει συμβεί από την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Η κοινωνία βλέπει στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη έναν ειλικρινή άνθρωπο, με σχέδιο, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, με όραμα για την επόμενη ημέρα. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει πράξη το άνοιγμα στην κοινωνία και αυτό είναι πολύτιμο για ένα κόμμα που θα πάρει την εξουσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδιαλέγεται με τον άνεργο, το συνταξιούχο, τις ειδικές κοινωνικές ομάδες, τον χαμηλόμισθο, τον ανεκπαίδευτο εργαζόμενο, τον επαγγελματία. Ακούει τα προβλήματά του και παράγει πραγματικές, αληθινές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν. Όσοι κάνουν αυτή την κριτική βέβαια, ας απαντήσουν ποιος κυβερνητικός βουλευτής ή κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ή Υπουργός έχει το θάρρος να περπατήσει στην κοινωνία και να το κάνει χωρίς τη συνοδεία δεκάδων διμοιριών;»

8. Κύριε Αυγενάκη, πρόσφατα συμπληρώσατε δύο χρόνια στη θέση του Γραμματέα της ΝΔ. Στα δύο αυτά χρόνια πέτυχατε του στόχους σας για ανανέωση κι εκσυγχρονισμό του Κόμματος; Η ΝΔ έχει αλλάξει;

«Αυτό το ερώτημα πρέπει να το απευθύνετε στον κόσμο της ΝΔ. Όμως σας απαντώ: ασφαλώς και έχει αλλάξει. Βέβαια, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σε θεσμικό επίπεδο, έχουμε ήδη διοργανώσει με επιτυχία δύο συνέδρια και προχωράμε στο 12ο Συνέδριό μας. Έχουμε νέο καταστατικό του Κόμματος και νέους Κανονισμούς της Πολιτικής Επιτροπής και Περιφερειακών Οργανώσεων του Κόμματος. Έχουμε νοικοκυρέψει τα οικονομικά μας. Και παράλληλα, ένας αέρας δημιουργικής ανανέωσης “φύσηξε” στο κόμμα μας με το Μητρώο Στελεχών. Η ΝΔ είναι πια παντού, δουλεύει, κινείται, εξελίσσεται. Είμαστε παντού. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

 9. Ο κ. Μίχαλος δήλωσε πρόσφατα πως πρόωρες εκλογές θα επιφέρουν χαοτική κατάσταση στην αγορά και την κοινωνία. Μια δήλωση που συνοδεύτηκε από σενάρια για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πόλου του οποίου θα ηγείται και προσβλέπει σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο το σχόλιό σας;

 «Από την πρώτη κιόλας μέρα που το τιμόνι της παράταξης ανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης όλα τα στελέχη της Παράταξης βρίσκονται στον δρόμο, μέσα στην  κοινωνία σε ένα συνεχή διάλογο με όλους τους πολίτες, με ανθρώπους της αγοράς, με ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Δεν κρυβόμαστε στα γραφεία μας κοιτώντας γραφήματα και αριθμούς. Η οικονομία στενάζει, η επιχειρηματικότητα διώκεται, ο ρυθμοί αποπενδύσεων βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό. Τα όσα δηλώνει, λοιπόν, ο κ. Μίχαλος προκαλούν τουλάχιστον έκπληξη. Ίσως θα πρέπει να “επικαιροποιήσει” την άποψή του ή απλώς να βγει μια βόλτα στην αγορά και να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Όσο για τα σενάρια στα οποία αναφέρεστε, θα πρέπει προφανώς να ερωτηθεί ο ίδιος».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

 

Loading