Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να πάρει “κεφάλια”!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Από το Μαξίμου επισήμως υποστηρίζουν πως δεν έχει φτάσει ακόμα η ώρα για τον καταλογισμό των πολιτικών ευθυνών για την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής, δίχως να οριοθετούν χρονικώς την άφιξή της.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταγράψει στο μπλοκάκι του ποιοι αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων- είτε είναι υπουργοί είτε πιο χαμηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι- και δεν θα τιμωρηθούν πολιτικώς γι’ αυτό.

Ο αναμενόμενος, άλλωστε, ανασχηματισμός εντός του Αυγούστου θα έχει και το νόημα της απόδοσης αυτών των ευθυνών.

Ο πρωθυπουργός τρέφει και προσωπική συμπάθεια για ορισμένους υπουργούς που πρόκειται να αποπέμψει κι αναγνωρίζει ότι έχουν επιτελέσει έργο, όπως για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, αλλά το ουσιαστικό είναι να δοθεί στην κοινή γνώμη η αίσθηση πως η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα δεν ήταν απλώς λόγια του αέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αναβάθμιση σε υφυπουργείο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως γράψαμε ήδη την Τετάρτη.

Όπως πληροφορούμαστε επιπλέον, ο αρμόδιος υφυπουργός θα λογοδοτεί απευθείας στον πρωθυπουργό και θα αναλάβει να εκπονήσει το νέο σχεδιασμό και να συντονίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες με σχετικές υπερεξουσίες στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να αξιοποιηθούν κονδύλια τόσο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όσο κι από την ΕΕ για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό των πυροσβεστικών μέσων σε άμεσο χρόνο.

Παραλλήλως, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αξιοποιήσει και στον τομέα της πολιτικής προστασίας το ανθρώπινο κεφάλαιο της κοινωνικής οικονομίας.

Γι’ αυτό κι αναμένεται να προχωρήσει σε προσκλητήριο ενότητας και μαζικής συμμετοχής και στην κοινωνία των πολιτών.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Τον ενδιαφέρει, ωστόσο, ως προτεραιότητα να αποδοθούν από τη Δικαιοσύνη με γοργούς ρυθμούς οι ποινικές ευθύνες για την εκατόμβη νεκρών προκειμένου να καταλαγιάσει, εν μέρει έστω, η λαϊκή αγανάκτηση.

Όπως κι αν έχει, η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προκειμένου να ξεχαστούν και οι δικές της ευθύνες, αλλά και οι ενδοϋπουργικές διαφωνίες για το κατά πόσο ευθύνεται περισσότερο για την καταστροφή η οικοδομική αυθαιρεσία ή όχι.

Loading