INTIME

«Ο Τσίπρας ήξερε το plan b για τα Σκόπια»

Τις δικές του απαντήσεις μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου για την ονομασία των Σκοπίων αλλά και για τη σχέση του με τον κυβερνητικό του εταίρο Αλέξη Τσίπρα έδωσε σήμερα σε μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος.

propoli

Ο Πάνος Καμμένος επεσήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή θέσαμε την άρνησή μας στο όνομα της «Μακεδονίας» και το ξεκαθαρίσαμε και στον πρωθυπουργό. Δεν δεχόμαστε την παραχώρηση του ονόματος. Παρά τη θέση μας αυτή και χωρίς να την αλλάξουμε, δεν εμποδίσαμε την κυβέρνηση να κάνει ένα διάλογο για να προχωρήσει σε μία λύση το θέμα. Στη συμφωνία των Πρεσπών ουδέποτε συμφωνήσαμε. Είναι η επίσημη θέση του ΥΠΕΞ και της κυβέρνησης και εμείς είπαμε πως σαν κυβερνητικός εταίρος ότι δεν θα την στηρίξουμε».

Σχετικά με το εναλλακτικό σχέδιο για την ονομασία των Σκοπίων, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ανέφερε ότι «στην πολιτική δεν μπορείς να είσαι μία άρνηση και όταν είσαι με έναν εταίρο στη χώρα, στη δική σου άρνηση έπρεπε να κάνω και μία δική μου πρόταση. Την ξέρει την πρόταση μου ο πρωθυπουργός, αλλά δεν την έχει εγκρίνει. Θα ήταν μία εναλλακτική σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρούσε. Εγώ έκανα μία προσωρινή λύση αν δεν βρεθεί λύση στο Σκοπιανό».

«Με τον πρωθυπουργό πάντα συνεννοούμαστε. Βρεθήκαμε μαζί για τρεις κοινούς σκοπούς:

-Την έξοδο από τα μνημόνια

-Την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής που κατάργησαν δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας

-Την ανάπτυξη της χώρας.

«Ποτέ δεν είπαμε πως ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ ταυτιστήκαμε πολιτικά. Συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης και δεν βρεθήκαμε μαζί για να του κρύψω τα υποβρύχια όπως ο Σαμαράς του Βενιζέλου, αλλά για να σταθεί η χώρα στα πόδια της» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

«Η Ελλάδα αναβαθμίζεται»

Για το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε επίσης ότι “ήταν ένα πολύ πετυχημένο ταξίδι”.

“Σε αυτό το ταξίδι πιστοποιήθηκε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε σχέση με τις ΗΠΑ και τις γύρω χώρες. Η ανακοίνωση του Νετανιάχου ότι στην τριμερή Ελλάδα Κύπρος Ισραήλ, προστίθενται και οι ΗΠΑ δίνουν πολύ μεγάλη αξία στον ρόλο που θα παίξει η χώρα. Αυτό που εξασφαλίσαμε από τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικά για την άμυνα της χώρας”, εξήγησε ο κ. Καμμένος και συνέχισε:

“Οι ΗΠΑ περιμένουν από την Ελλάδα πρωτοβουλίες σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Η Ελλάδα πρέπει να είναι το κέντρο που θα γίνεται ο διάλογος στη Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας”.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι σε αντίθεση με ότι γράφεται “δεν υπάρχει καμία νέα βάση, αλλά διευκόλυνση που προβλέπεται από την συμμετοχή της χώρας μας στην τριμερή συμφωνία”.

«Δεν είναι βάσεις του θανάτου»

«Άκουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι βάσεις του θανάτου,. Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας. Είμαστε στο ΝΑΤΟ, άρα δεν μιλάμε για βάσεις που έρχονται να υποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία» τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ανέφερε ότι στη Λάρισα βρίσκεται το ΑΤΑ και η 1η Στρατιά, όπου υπάρχουν ΝΑΤΟϊκές δομές και σε αυτό το πλαίσιο θα φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ. «Θα θέλαμε να είναι στη Σμύρνη;» διερωτήθηκε ο κ. Καμμένος.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για νέα βάση. «Υπάρχει διευκόλυνση που προβλέπεται βάσει της νατοϊκής μας συμφωνία. Στον Βόλο στα ελικόπτερα συνεκπαιδευόμαστε. Το να υπάρχουν και 350 οικογένειες που θα αφήσουν και πέντε δεκάρες στο Βόλο δεν είναι κακό, θα βοηθήσει την περιοχή.
Στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα λιμάνι που θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορές στα Βαλκάνια. Θα προτιμούσαμε να γίνει η διευκόλυνση από την Βαρνα και να είναι η Βουλγαρία ο εταίρος των συμμάχων; Στην Κάρπαθο το αεροδρόμιο έγινε με νατοϊκά χρήματα. Θα μπορούν να γίνουν προσγειώσεις όπως στο Κανάβεραλ» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος.

Διαβάστε επίσης: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου

Loading