Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στο Μαξίμου δεν ασχολούνται μόνο με τη διαχείριση της επόμενης ημέρας της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική ούτε με το να απαντούν στην κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής κριτικής.
Ως προς το τελευταίο, άλλωστε, θα γίνει νέα ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο σε λίγες ώρες.
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, ήδη σχολιάζουν στο Politik πως ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν γνωρίζει καν πως την αρμοδιότητα για τα αυθαίρετα την έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, κι όχι ο Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.
“Τον παρέσυρε ο Κωστής Χατζηδάκης στο ίδιο λάθος“, αναφέρουν σκωπτικά.
Πέραν τούτου, σημειώνουν πως ο νόμος Σταθάκη του 2017 κάνει το ακριβώς το αντίθετο από το να νομιμοποιεί αυθαίρετα και ψηφίστηκε, μάλιστα, κι από τη ΝΔ.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα αναλάβει νέες και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των οικοδομικών αυθαιρεσιών.
Παραλλήλως, στο Μαξίμου προετοιμάζουν την θετική ατζέντα με την οποία επιθυμούν να “βομβαρδίσουν” την κοινή γνώμη με την επιστροφή από τα μπάνια του λαού.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ανάδειξη του διεθνούς προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο περνά μέσα κι από τη συμμετοχή του για μια ακόμα φορά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Συγκεκριμένα, η 73η Σύνοδος πραγματοποιείται φέτος από τις 18 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στο “Μεγάλο Μήλο” τις τελευταίες ημέρες της.
Λίγες ημέρες, εξάλλου, νωρίτερα, δηλαδή 10-13 Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Στρασβούργο, προκειμένου να μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Την επόμενη ακριβώς εβδομάδα θα βρίσκεται στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας όπου πραγματοποιείται άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 20 Σεπτεμβρίου.
Η ατζέντα με Τραμπ
Όπως είναι λογικό ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί και με κορυφαίους ξένους ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ήδη, άλλωστε, οι διπλωματικοί δίαυλοι έχουν ανοίξει κι έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση μιας άτυπης ατζέντας η οποία, πέρα βεβαίως από την τρέχουσα παγκόσμια επικαιρότητα και τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα περιλαμβάνει:
- τις εκτιμήσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον για το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή μετά από την θριαμβευτική επανεκλογή του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν,
- το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού
- και την κατάσταση στα Βαλκάνια, με ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική υλοποίησης των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα βρεθεί κι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει τις δικές του, ξεχωριστές από τον πρωθυπουργό, επαφές και συναντήσεις.