Ο Τσίπρας ετοιμάζει νέο “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Όποτε κι αν διεξαχθούν οι εκλογές μέσα στο 2019 η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ θα σηματοδοτήσει την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Γι’ αυτό κι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ανηφορίσει στη συμπρωτεύουσα στις αρχές Σεπτεμβρίου με ένα νέο “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” υπό μάλης!

Κερασάκι στην τούρτα πιστεύουν στο Μαξίμου ότι θα είναι η αναβολή ή και ματαίωση της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα στους Ευρωπαίους την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και το 2018.

Πέραν τούτου, ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να παρουσιάσει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, παροχές επιδομάτων, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά του κατώτατου μισθού- σε τέσσερις δόσεις, αρχής γενομένης από την Πρωτοχρονιά του 2019-, καθώς και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου προετοιμάζονται να πολώσουν το πολιτικό σκηνικό με σκληρές επιθέσεις σε αντιπάλους τους, αξιοποιώντας και δικογραφίες που σχηματίζονται για πολύκροτες υποθέσεις, όπως της Novartis.

Μια πρώτη γεύση δόθηκε με την επίθεση την Κυριακή σε βάρος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και την προληπτική απαξίωση όποιων θέσεων διατυπώσει στις αρχές Ιουλίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Παιχνίδι, εξάλλου, θα γίνει και με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, υπόθεση που κυβερνητικές πηγές αξιολογούν ως πολύ σημαντική και, βεβαίως, επιβαρυντική για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Τους σχετικούς τόνους, μάλιστα, αναμένεται να σηκώσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αυτήν την εβδομάδα φορά το ευρωπαϊκό κοστούμι του- χωρίς γραβάτα- προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές από το Σίτι του Λονδίνου και να γλιτώσει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή τα χειρότερα για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού ύστερα από το ναυάγιο της Κυριακής στις διαβουλεύσεις με τους κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες.

Υπό την αίρεση των Πρεσπών…

Όπως γράφαμε, εξάλλου, και το πρωί της Δευτέρας, ο σχεδιασμός για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προχωρά κανονικώς, με την κυβέρνηση να εκκινεί τις διαδικασίες με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, τον Οκτώβριο.

Όλα αυτά, βεβαίως, τελούν υπό την αίρεση ότι δεν θα προκύψει ζήτημα πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησης όταν φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος του έτους αφού ο Ζόραν Ζάεφ δεσμεύτηκε και την προηγούμενη εβδομάδα να έχει ολοκληρώσει τη δική του Συνταγματική Αναθεώρηση μέχρι τότε…

Loading