Του Γιάννη Συμεωνίδη
Το είχε πει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και το αισθάνεται να βαραίνει σήμερα τις πλάτες του ο Αλέξης Τσίπρας:
“Ο μεγαλύτερος εχθρός του πολιτικού είναι τα γεγονότα“.
Ο πρωθυπουργός πολύ θα ήθελε να μην κινδύνευαν με πλήρη κατάρρευση οι ΑΝΕΛ και να οδηγούσε τη χώρα στις εκλογές είτε στο τέλος της τετραετίας είτε σε χρόνο που θα επέλεγε ο ίδιος.
Το Μακεδονικό, ωστόσο, έχει αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων, όπως και 25 χρόνια πριν, οι οποίες δεν του βγαίνουν όπως τις επιθυμούσε.
Περίμενε διάσπαση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ –το τελευταίο πράγματι συμβαίνει– αλλά όχι και να κινδυνεύσει η κυβέρνησή του με πτώση.
Δεν κάθεται, όμως, ο κ. Τσίπρας με σταυρωμένα χέρια κι επιταχύνει κινήσεις τις οποίες σχεδίαζε για αργότερα.
Σε μια προσπάθεια να μας αποκωδικοποιήσουν τι σημαίνει η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου πως ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης όταν έλθει η συμφωνία για το Μακεδονικό προς κύρωση από τη Βουλή, κυβερνητικές πηγές μάς εξηγούν πως υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές άλλων κομμάτων –Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων– και ανεξάρτητοι οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να “μεταγραφούν” στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν αυτό επιτευχθεί, τότε διευκολύνεται η θέση του πρωθυπουργού κι ανακτά την πρωτοβουλία για το χρόνο τέλεσης των εκλογών, πριν ή μετά από την κύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.
Την ίδια ώρα, ολοένα κι αναπτύσσεται το επιχείρημα πως η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας για το σχηματισμό κυβέρνησης η οποία να στηρίζεται από την Αριστερά και την Κεντροαριστερά.
Στην Ισπανία, εξάλλου, θυμίζουμε ότι σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση μετά από την πτώση του Μαριάνο Ραχόι δίχως την προσφυγή στις κάλπες.
Φοβούνται πραξικόπημα στην Τουρκία
Στο μεταξύ, μπορεί στην Ελλάδα να ασχολούμαστε με άλλα τις τελευταίες ημέρες, αλλά την Κυριακή στην Τουρκία διεξάγονται διπλές εκλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο, στενοί συνεργάτες του Νίκου Κοτζιά εκμυστηρεύτηκαν στο Politik πως στο υπουργείο Εξωτερικών δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η συμμετοχή του αριστερού, φιλοκουρδικού κόμματος HDP, το οποίο φαίνεται να εξασφαλίζει ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 10%, ή ακόμα και να προηγηθεί πραξικόπημα.
Κι αυτό γιατί κινδυνεύει η πολιτική ηγεμονία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…