Ο Τσίπρας προτιμά τον Οκτώβριο από τον Μάιο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

“Όταν έρθει η ώρα θα υπάρξει πλειοψηφία βουλευτών κι όχι απαραιτήτως πλειοψηφία κομμάτων που θα στηρίξει τη Συμφωνία”.

Η παραπάνω “προφητεία” του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προ μηνών φαίνεται πως θα επαληθευτεί όχι μόνο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εξάλλου, εκτιμά πως οι Πρέσπες από τη μία πλευρά δεν θα του κοστίσουν πολιτικώς σε μεσομακροπρόθεσμο χρόνο κι από την άλλη θα τον βοηθήσουν να ενώσει υπό την ηγεσία του όλες τις ανένταχτες κεντροαριστερές δυνάμεις οι οποίες έχουν απογοητευτεί από το λαϊκισμό που έχουν επιλέξει ως τακτική, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο ζήτημα, η Φώφη Γεννηματά και σημαντικό κομμάτι του ΚΙΝΑΛ.

Οι δημοσκοπήσεις θα “αποφασίσουν”

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως ο Αλέξης Τσίπρας προτιμά τον Οκτώβριο για χρόνο τέλεσης των εκλογών από το Μάιο.

Κι αυτό γιατί υπολογίζει πως μέχρι τότε θα έχει προλάβει να ξεδιπλώσει όλη τη γκάμα της μεταμνημονιακής του πολιτικής που θα του επιτρέψει να επανασυνδεθεί με τους πολίτες που τον ψήφισαν το 2015, αλλά είναι σήμερα δυσαρεστημένοι μαζί του.

Αν, επομένως, η δημοσκοπική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ- όπως αυτή αποτυπώνεται στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που μελετούν στο Μαξίμου κι όχι αυτές που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ- είναι μικρότερη από πέντε μονάδες στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, τότε είναι πιθανότερο οι κάλπες να στηθούν στις αρχές Οκτωβρίου κι όχι στις 19 Μαΐου μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Loading